Składniki: 2 duże bakłażany, cebula, 2 ząbki czosnku, 10 dag startego żółtego sera, puszka krojonych pomidorów bez skórki, łodyga selera naciowego, 1/2 łyżki miodu, 4 gałązki oregano, 4 gałązki bazylii, oliwa, sól, pieprz.
Bazylię i oregano umyć, osuszyć. Kilka listków bazylii odłożyć do dekoracji, resztę ziół posiekać. Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 10 minut, następnie opłukać, osuszyć. Seler naciowy umyć, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na 2 łyżkach oliwy, usmażyć bakłażany, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dołożyć seler naciowy, smażyć 5 minut. Dodać pomidory i miód, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oreggano. W naczyniu żaroodpornym ułożyć piramidki z bakłażanów, każdy plaster polać sosem pomidorowym, posypać serem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Przed podaniem ozdobić bazylią.
Napisz komentarz
Komentarze