Składniki: 4 czerwone papryki, 20 dag pieczarek, torebka ryżu, cebula, 2 pomidory, garść oliwek, 1/2 pęczka natki pietruszki, puszka kukurydzy, oliwa, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Papryki umyć, odciąć nasady, usunąć gniazda nasienne. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w ksotkę. Cebulę obrać i posiekać. Natkę umyć, posiekać. Ziele angielskie rozetrzeć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki i usmażyć na złoty kolor. Dołożyć pomidory i dusić 7 minut. Połączyć z ryżem, osączoną kukurydzą i oliwkami. Doprawić zielem angielskim, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Papryki napełnić farszem, ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Napisz komentarz
Komentarze