SKŁADNIKI
120 g kaszy jaglanej
1 pomidor
1/3 ogórka zielonego
1/4 czerwonej papryki
2 zielone cebule dymki (zielona część z 2 cebul)
1 pęczek natki pietruszki
ok. 20 listków mięty
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
WYKONANIE
Kaszę należy przed gotowaniem przepłukać wrzątkiem – wtedy nie będzie gorzka. Ja dodatkowo podprażam w garnku. Następnie zalewam ilością wody 2 razy większą niż ilość kaszy, lekko solę i gotuję na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Zostawiam pod przykryciem jeszcze na jakiś czas po wyłączeniu gazu.
Pomidor i ogórek obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę, tak samo postąpić z czerwoną papryką.Posiekać natkę pietruszki, liście mięty oraz zielone części cebul dymek.
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć 3 łyżki soku.Wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z kaszą, odstawić na jakiś czas.
Napisz komentarz
Komentarze