Ciasto:
8 białek
3 żółtka
200g orzechów mielonych włoskich lub laskowych
3/4 szkl. cukru
100g rodzynek
100g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: sok z 1 puszki brzoskwiń
1 i ½ kostki masła
5 łyżek cukru
2 duże budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
Ponadto: 2 paczki delicji pomarańczowych
¼ szklanki spirytusu
¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
2 galaretki brzoskwiniowe
osączone brzoskwinie z puszki
Placki: Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wsiąknięcia wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.
Krem: Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń.
Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki.
Napisz komentarz
Komentarze