Składniki:
2 jajka
szkl. cukru
szkl. maślanki
2,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
ok. 1 kg śliwek
Kruszonka:
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek mąki
Jajka z cukrem ubijamy na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, dokładnie mieszamy. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pestkujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na nim układamy połówki śliwek (środkiem do góry). Z podanych składników robimy kruszonkę i skubiąc ją palcami, układamy na śliwkach. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °
Napisz komentarz
Komentarze