1 kg ugotowanych podrzybków
0,5 kg cebuli
1 szklanka oleju rzepakowego
4 łyżeczki papryki słodkiej Kamis
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
4-5 łyżek cukru
5 łyżek octu 10 % Jamar
1 łyżka majeranku
4 listki laurowe
pieprz, sól do smaku
Przygotować grzyby, musimy mieć 1 kg pokrojonych i ugotowanych grzybów. Grzybki dowolnie pokroić, można na drobno w plasterki lub tak jak do marynowania. Cebulę pokroić w piórka lub pół plastry i zeszklić na połowie oleju. Potem wszystkie składniki wrzucić do garnka, koncentrat dajemy większy słoiczek ok 180 g. Wszystko razem gotujemy ok 10 minut i często mieszamy aby się nie przypaliło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze