1 średnia główka kapusty
2 kg ziemniaków
około pół kg gotowanych ziemniaków przecisniętych przez praskę
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Z kapusty wykrawamy środek i gotujemy do miękkości listków.W tym czasie obieramy ziemniaki i trzemy na drobnych oczkach.Odsączamy masę ziemniaczaną do miski na gazie lub sitku z drobnymi oczkami a pozostałą w misce skrobię zbieramy i dodajemy do masy ziemniaczanej.Podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę ,a gdy ostygnie dodajemy do masy.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,przyprawą do ziemniaków,można dodać zioła prowansalskie ,dodajemy gotowane ziemniaki i dobrze wyrabiamy. Zawijamy w listki kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym listkami kapusty.Podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200'C na około 60-80 minut. Upieczone gołąbki podajemy z sosem grzybowym lub z tłuszczem z cebulką. Gołąbki można odsmażać na patelni.
Napisz komentarz
Komentarze