5 dużych ziemniaków,
30 dkg pieczarek,
15 dkg boczku,
2 ząbki czosnku,
20 dkg startego sera żółtego,
cebula,
łyżka masła,
śmietana 18%,
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekroić na pół.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,podsmażyć na maśle, dobrze doprawiać solą i pieprzem.Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć, następnie wymieszać ze śmietaną i dać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzać do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.Z ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi.1/3 miąższu wymieszać z pieczarkami.Ziemniaki napełnić farszem, polać sosem i posypać serem.Zapiec 5 minut w 200 stopniach.
Napisz komentarz
Komentarze