500g kiełbasy cienkiej
2 średniej wielkości cebule
3 strąki kolorowej papryki
4 średniej wielkości ziemniaki
200g białej kapusty
200g pieczarek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
Sól i nieco cukru do smaku
Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Pieprz cayenne w zależności jaką ostrość lubimy tyle dodajemy
4 szklanki gorącej wody
Olej rzepakowy do smażenia
Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Pieczarki małe w całości większe pokroić w ćwiartki lub plastry.Na rozgrzanym oleju podsmażyć w pierwszej kolejności plasterki kiełbasy, następnie dodać cebulę oraz paprykę. Chwilę razem smażyć.Następnie poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki. W miedzy czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pieczarki, dodać do potrawy. Koncentrat rozprowadzić w wodzie, dodać do potrawy. Dodać przyprawy oraz zioła. Całość gotować na nie dużym ogniu do miękkości ziemniaków.
Napisz komentarz
Komentarze