Składniki
-
2 cebule
-
1 zielona papryka
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki oleju
-
280 g konserwowej kukurydzy
-
800 g konserwowych pomidorów
-
3/4 I bulionu mięsnego
-
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki
-
pieprzu i słodkiej papryki
-
szczypta majeranku
-
1 tymianku
-
2 łyżki posiekanej pietruszki
-
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
-
4 łyżki białego wina
Sposób przygotowania
Obraną cebulę pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, opłukać i pokroić w paski. Obrany ząbek czosnku rozgnieść.
Cebulę poddusić w rozgrzanym oleju, dodać paprykę i dalej dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek,
Pomidory razem z zalewą i bulionem mięsnym dodać do duszonych składników. Zupę doprawić do smaku i gotować,
W końcowej fazie gotowania dodać zioła i wino. Zupę ponownie zagotować.
Napisz komentarz
Komentarze