1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
150 g wędzonej kiełbasy
12 sztuk suszonych śliwek
0,5 butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy Dijon
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu .Odsączamy kapustę i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę,może być też boczek wędzony,podsmażoną cebule i wino. Gotujemy, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty. Dobrze jest przygotować bigos wcześniej a przed podaniem zagotować lub zapiec w piekarniku,wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Bigos z grzybami,winem i śliwkami, przepis Danuty Goździuk z Zamościa
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta
- 13.12.2017 05:39 (aktualizacja 21.09.2023 17:11)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze