MAZUREK WIELKANOCNY.
450 g mąki
150 g cukru pudru
250 g margaryny-wcześniej wyjętej z lodówki
3 jaja
marmolada lub gęsty dżem
bakalie
lukier lub czekolada
Z mąki, cukru, jajek i margaryny zagnieść gładkie ciasto,schłodzić w lodówce na 1 godz.Podzielić ciasto na 2 części,rozwałkować i upiec oddzielnie.Piec temp.180° C, ok. 20 min,na rumiany kolor.
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć placki z formy, ponieważ ciasto jest delikatne i kruche, łamie się i kruszy.
Mazurek przekładamy marmoladą lub dżemem lub prażonymi jabłkami z dodatkiem migdałów. Przełożony mazurek polukrować lub polać czekoladą. Ozdobić bakaliami.
SERNIK Z ROSĄ
Ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka smalcu
1/3 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
0,5 szkl. oleju
2 jajka
4 żółtka
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru do piany z białek
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść. Pozostałe białka zostawić.
Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć zagniecione ciasto, ponakłuwać widelcem.
Wszystkie składniki na masę miksujemy do powstania jednolitej masy .Masa jest rzadka i taka ma być. Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki.
Masę wylewamy na ciasto w blasze.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 1 godz. ( przy brzegach ciasto zacznie się rumienić).
5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli, gdy piana już jest sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując. Wyciągamy ciasto, na gorące nakładamy pianę i wkładamy spowrotem do pieca na ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia (im białka mniej spieczone, tym więcej rosy wychodzi). Wyciągamy z piekarnika i odkładamy w chłodne miejsce,rosa pojawi się sama
Napisz komentarz
Komentarze