1,5 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
papryka słodka, czosnek, majeranek, cząber
sól, pieprz
Sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
8 łyżek wody
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Karkówkę kroimy na kawałki, a następnie obtaczamy ją w ziołach i zostawiamy na minimum 3-4 godziny (najlepiej na noc) w chłodnym miejscu lub lodówce. Jak już się nam ładnie zamarynuje i trochę skruszeje, to obtaczamy ją w mące i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na mięso kładziemy pokrojone w talarki pieczarki. Na samą górę zaś układamy pokrojoną w piórka cebulkę. Warzyw nie podsmażamy, wszystko dojdzie w piekarniku. Na samym końcu wszystko polewamy sosem, który powstał poprzez wymieszanie wszystkich składników do niego potrzebnych. Naczynie żaroodporne z zawartością wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia żaroodpornego, by wszystko się przyrumieniło. Mięso powinno być kruche i rozpływające się w ustach, natomiast warzywa ładnie spieczone.
Napisz komentarz
Komentarze