Składniki
świeży szpinak (250g)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( po 185g)
4 jajka ugotowane na twardo
10 pomidorków koktajlowych
150g sera feta
1 cebula
50g pestek słonecznika
sos: 2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
1. Szpinak opłukaj pod zimną wodą, osusz. Ugotowane jajka obierz, podziel na ćwiartki, pomidorki umyj i przekrój na pół. Tuńczyka osącz z zalewy, fetę pokrój w kostkę a cebulę w piórka.
2. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
3. Na talerze lub półmiski wyłóż szpinak, tuńczyka, jajka. Rozłóż pomidorki, fetę i cebulę. Posyp uprażonym słonecznikiem.Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Wszystkie składniki na sos połącz, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj i spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze