Składniki: 1 kilogram karkówki i 1 kg soli.
Karkówkę umyć, osuszyć, niczym nie przyprawiać. Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i rozsypać sól. Na niej położyć mięso. Niczym nie przykrywać, piec ok. 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, zdjąć karkówkę z soli. Jest wyśmienita i na ciepło, i na zimno.
Sałatka: 2 pęczki rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo (pokrojone w kostkę), pęczek szczypiorku, kukurydza z puszki, 10 dkg żółtego sera, sól, pieprz, majonez (ok. 3 łyżki).
Do salaterki włożyć pokrojone, posolone i popieprzone jajka, Ułożyć na nich łyżkę majonezu, później pokrojony szczypiorek, kukurydzę i znowu majonez. Na to żółty ser i znowu majonez, a na wierzch na jarzynowej tarce startą rzodkiewkę.
Napisz komentarz
Komentarze