Lokalne specjały oceniało jury, w którym zasiedli: Marcin Sikora, szef kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis****, wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego, Damian Miechowicz, prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze" oraz Mateusz Ferens, dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.
Komisja spróbowała 23 potraw i nalewek, a później podzieliła nagrody.
W kategorii wyrobów gastronomicznych wygrały placki na sodzie przygotowane przez uczniów ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu. Drugie miejsce przypadło rarytasom z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina kopytkami i buraczkami autorstwa Zofii Kaproń z Zagrody Roztocze, a trzecie warniance roztoczańskiej z Pierogarni Zamojskiej Andrzeja Blaszyńskiego.
W kategorii wypieków wygrały babcine bułeczki Małgorzaty Kurzyńskiej z KGW Polany. Druga nagroda trafiła do Małgorzaty Chwaleby z tego samego KGW za obwarzanki z dzieciństwa. Trzecie miejsce zajął łamaniec hetmański uczniów ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu.
Wśród nalewek najsmaczniejszą okazała się zamojska biało-czerwona Pierogarni Zamojskiej. Drugie miejsce zajęła nalewka z wiśni i czarnej porzeczki z KGW Polany, a trzecie nalewka z roztoczańskiej maliny i derenia Nadii Kałuży z KGW Polany.
Napisz komentarz
Komentarze