Słodkie i świeże owoce sezonowe
Latem możesz wybierać spośród ulubionych owoców, które są jeszcze słodsze i pyszniejsze. Koniecznie skorzystaj z tych dobrodziejstw, ponieważ ich atutem jest zarówno pyszny smak, jak i bogactwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Po jakie owoce warto sięgać latem? Oto kilka przykładów:
- arbuz – w aż 91% składa się z wody, więc ułatwia nawodnienie organizmu, a do tego jest bogaty w witaminę C;
- truskawki – bogate w witaminę C, antyoksydanty i błonnik;
- jagody – pełne antyoksydantów, witamin i minerałów, które wspierają zdrowie serca i układ odpornościowy;
- brzoskwinie – dostarczają witaminy A i C oraz błonnik pokarmowy.
Bogate w składniki odżywcze warzywa
Warzywa powinny stanowić 50% każdego posiłku – zadbaj o to także latem. Wtedy z łatwością znajdziesz świeże warzywa, które mają jeszcze więcej składników odżywczych. Włącz do diety poniższe warzywa:
- pomidory – bogate w likopen, który wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
- ogórki – w 95% składają się z wody, więc dobrze nawadniają organizm, a do tego mają właściwości odświeżające, co jest tak istotne latem;
- cukinie – niskokaloryczne, bogate w witaminy A i C;
- paprykę – bogatą w witaminę C, błonnik pokarmowy i antyoksydanty.
Oprócz bogactwa witamin i minerałów warzywa są też bardzo uniwersalne. Latem wyczarujesz z nich smakowite sałatki, zupy, a nawet chłodniki. Jeśli jednak nie masz pomysłu na śniadania, obiady czy kolacje, które sprawdzą się latem, to rozwiązaniem może być catering dietetyczny. Firmy cateringowe dowożą jedzenie – zarówno do większych, jak i mniejszych miejscowości. Obecnie możesz zamówić m.in.:
- catering dietetyczny Warszawa,
- catering dietetyczny Rzeszów,
- catering dietetyczny Wrocław.
Lekkie i niskokaloryczne źródła białka
Wysokie temperatury sprawiają, że po prostu dużo rzadziej będziesz mieć ochotę na tłuste i ciężkie potrawy. Jednak nie powinno Cię to zniechęcać do wzbogacenia diety o źródła białka. Tym bardziej że to jeden z najważniejszych budulców mięśni. Sięgnij po lżejsze produkty, które są idealne na lato np.:
- ryby – łosoś lub makrela pieczone ze świeżymi ziołami to idealna propozycja na lato, a dodatkowo te ryby są bogate w kwasy omega-3;
- drób – kurczak i indyk są lekkie, łatwostrawne i bogate w białko;
- jajka – to doskonałe źródło białka, które można przyrządzać w wersji na miękko, jako omlet, warzywne frittaty czy też w formie klasycznej jajecznicy;
- rośliny strączkowe – np. soczewica, ciecierzyca i fasola są świetnymi źródłami białka roślinnego.
Zdrowe tłuszcze – niezbędne w każdej diecie
Nienasycone kwasy tłuszczowe to niezbędne elementy każdej zdrowej diety. Tym bardziej że ułatwiają transport witamin. Zrezygnuj z tłuszczów trans i nasyconych, a za to sięgnij po:
- oliwę z oliwek – doskonały zamiennik masła, świetnie sprawdzi się do sałatek i smażenia;
- awokado – dobre źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów;
- orzechy i nasiona – bogate w białko i błonnik.
Napoje, które dbają o odpowiedni poziom nawodnienia
Latem jeszcze ważniejsze jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Dlatego niezbędnym elementem codziennej diety powinna być woda lub inne płyny, które pozwolą uzupełnić elektrolity, witaminy i minerały.
Oczywiście najlepszym wyborem będzie woda mineralna niegazowana – w klasycznej formie lub z dodatkiem mięty i cytryny. Świetnym sposobem na nawodnienie są także koktajle owocowo-warzywne. Możesz do nich dodać szpinak, jarmuż oraz orzechy, aby dodać jeszcze więcej wartości odżywczych.
Trudno też sobie wyobrazić lato bez orzeźwiających chłodników na bazie warzyw. Polecamy warianty z dodatkiem świeżych ogórków i buraków.