Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 02:54

Co warto jeść latem?

Lato to czas, kiedy dieta ma jeszcze większy wpływ na nasze samopoczucie i kondycję organizmu. Ze względu na wysokie temperatury i wzmożone pocenie się, co sprawia, że szybciej pozbywamy się wody i składników mineralnych. Właśnie z tego powodu musisz zadbać o nawodnienie i odpowiednie zbilansowanie posiłków. Sprawdź, co warto jeść latem!
  • 13.06.2024 10:39
Co warto jeść latem?

Słodkie i świeże owoce sezonowe

Latem możesz wybierać spośród ulubionych owoców, które są jeszcze słodsze i pyszniejsze. Koniecznie skorzystaj z tych dobrodziejstw, ponieważ ich atutem jest zarówno pyszny smak, jak i bogactwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Po jakie owoce warto sięgać latem? Oto kilka przykładów:

  • arbuz – w aż 91% składa się z wody, więc ułatwia nawodnienie organizmu, a do tego jest bogaty w witaminę C;
  • truskawki – bogate w witaminę C, antyoksydanty i błonnik;
  • jagody – pełne antyoksydantów, witamin i minerałów, które wspierają zdrowie serca i układ odpornościowy;
  • brzoskwinie – dostarczają witaminy A i C oraz błonnik pokarmowy.

Bogate w składniki odżywcze warzywa

Warzywa powinny stanowić 50% każdego posiłku – zadbaj o to także latem. Wtedy z łatwością znajdziesz świeże warzywa, które mają jeszcze więcej składników odżywczych. Włącz do diety poniższe warzywa:

  • pomidory – bogate w likopen, który wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • ogórki – w 95% składają się z wody, więc dobrze nawadniają organizm, a do tego mają właściwości odświeżające, co jest tak istotne latem;
  • cukinie – niskokaloryczne, bogate w witaminy A i C;
  • paprykę – bogatą w witaminę C, błonnik pokarmowy i antyoksydanty.

Oprócz bogactwa witamin i minerałów warzywa są też bardzo uniwersalne. Latem wyczarujesz z nich smakowite sałatki, zupy, a nawet chłodniki. Jeśli jednak nie masz pomysłu na śniadania, obiady czy kolacje, które sprawdzą się latem, to rozwiązaniem może być catering dietetyczny. Firmy cateringowe dowożą jedzenie – zarówno do większych, jak i mniejszych miejscowości. Obecnie możesz zamówić m.in.:

Lekkie i niskokaloryczne źródła białka

Wysokie temperatury sprawiają, że po prostu dużo rzadziej będziesz mieć ochotę na tłuste i ciężkie potrawy. Jednak nie powinno Cię to zniechęcać do wzbogacenia diety o źródła białka. Tym bardziej że to jeden z najważniejszych budulców mięśni. Sięgnij po lżejsze produkty, które są idealne na lato np.:

  • ryby – łosoś lub makrela pieczone ze świeżymi ziołami to idealna propozycja na lato, a dodatkowo te ryby są bogate w kwasy omega-3;
  • drób – kurczak i indyk są lekkie, łatwostrawne i bogate w białko;
  • jajka – to doskonałe źródło białka, które można przyrządzać w wersji na miękko, jako omlet, warzywne frittaty czy też w formie klasycznej jajecznicy;
  • rośliny strączkowe – np. soczewica, ciecierzyca i fasola są świetnymi źródłami białka roślinnego.

Zdrowe tłuszcze – niezbędne w każdej diecie

Nienasycone kwasy tłuszczowe to niezbędne elementy każdej zdrowej diety. Tym bardziej że ułatwiają transport witamin. Zrezygnuj z tłuszczów trans i nasyconych, a za to sięgnij po:

  • oliwę z oliwek – doskonały zamiennik masła, świetnie sprawdzi się do sałatek i smażenia;
  • awokado – dobre źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów;
  • orzechy i nasiona – bogate w białko i błonnik.

Napoje, które dbają o odpowiedni poziom nawodnienia

Latem jeszcze ważniejsze jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Dlatego niezbędnym elementem codziennej diety powinna być woda lub inne płyny, które pozwolą uzupełnić elektrolity, witaminy i minerały.

Oczywiście najlepszym wyborem będzie woda mineralna niegazowana – w klasycznej formie lub z dodatkiem mięty i cytryny. Świetnym sposobem na nawodnienie są także koktajle owocowo-warzywne. Możesz do nich dodać szpinak, jarmuż oraz orzechy, aby dodać jeszcze więcej wartości odżywczych.

Trudno też sobie wyobrazić lato bez orzeźwiających chłodników na bazie warzyw. Polecamy warianty z dodatkiem świeżych ogórków i buraków.

Artykuł sponsorowany