Podstawowe sprzęty potrzebne w cukierni
Podstawowe wyposażenie cukierni obejmuje między innymi piece cukiernicze. W takich punktach znajdują się głównie piece konwekcyjne, używane do wypieku ciast, babeczek, babek, muffinek itp. Do przygotowywania słodkości przydają się też specjalne mieszarki do ciast. Za ich pomocą szybko i dokładnie wymieszamy wszelkie składniki, a przy tym spulchnimy masę. Nie można też zapominać o inwestycji w mniejsze sprzęty i akcesoria, takie rózgi, blachy cukiernicze, skrobki, łopatki. Na wyposażeniu cukierni znajdują się też miksery planetarne, które sprawdzają się np. podczas robienia kremu. Warto też rozważyć zakup dzielarek i pozostałych sprzętów do porcjowania ciastek, szokówki do schładzania i mrożenia, jak i szaf chłodniczych służących do przechowywania wypieków.
Wyposażenie cukierni- niezbędne elementy umeblowania
Urządzając cukiernię, należy też pamiętać o odpowiednim doborze mebli. W takim lokalu gastronomicznym przydają się zwłaszcza lady cukiernicze. Zapewnią one optymalne warunki eksponowanej żywności. W cukierni nie może też zabraknąć wszelkiego rodzaju witryn i regałów do przechowywania wypieków. Meble te chłodzą znajdujące się na nich produkty, dzięki czemu nie tracą one swojego zachęcającego wyglądu, jak i świeżości. Witryny i regały pozwalają na estetyczne wyeksponowanie ciastek, ciast, tortów, bułek czy drożdżówek, zachęcając tym samym do zakupów. Witryny cukiernicze pracują przez długi czas, stąd warto sięgnąć po te zapewniające niskie zużycie energii.
Wyposażenie cukierni musi być jak najmniej awaryjne. Wybieranie rozwiązań od renomowanych i znanych producentów, da nam pewność ich niezawodności. Wiele urządzeń i sprzętów do cukierni oferuje gastroplaneta.pl. Istotną kwestią, na jaką należy też zwrócić uwagę, jest stopień emisji hałasu. Jest on ważny zarówno dla komfortu pracowników cukierni, jak i jej klientów. Polecane są zwłaszcza witryny posiadające funkcję ciągłego obiegu powietrza, odprowadzania skroplin i pochłaniania wilgoci. Potrzebny okazuje się również nawiew ciepłego powietrza znajdujący się od zewnętrznej strony, jak i właściwe oświetlenie, najlepiej te o ciepłej barwie światła.
Profesjonalne, praktyczne i solidne wyposażenie cukierni to absolutna podstawa. Wybór konkretnego sprzętu zależy od specyfiku działalności, jak i dalszych planów rozwojowych.