Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 07:47

Jak zrobić karkówkę, żeby była miękka i soczysta?

Karkówka lub karczek to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najlepiej smakuje ono wówczas, gdy jest miękka i soczysta. Jak przyrządzić ją, aby uzyskać właśnie taki efekt? Jakie mięso będzie idealne do jej przygotowania?
  • 08.07.2024 13:12
Jak zrobić karkówkę, żeby była miękka i soczysta?

Marynata - klucz do sukcesu

Jeśli marzy Ci się miękka i soczysta karkówka, to koniecznie zadbaj o odpowiednią marynatę. To dzięki niej mięso zyska określony smak i aromat. Jednocześnie dzięki marynatom karczek stanie się bardziej soczysty. Która z nich będzie najlepsza?

  • Marynata z miodem i musztardą - to połączenie dwóch pozornie różnych smaków, dzięki którym mięso staje się delikatnie słodkawe i kruche. Do jej przygotowania będzie również niezbędna oliwa, a także przyprawy w postaci soli, pieprzu i kolendry.
  • Marynata z czosnkiem - to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą przygotować coś na szybko. Wystarczy rozgnieść kilka ząbków czosnku i wymieszać je z oliwą z oliwek oraz kolendrą i bazylią.
  • Marynata piwna - to klasyk, który przygotowuje się z 1/2 litra jasnego piwa, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodatkowo można też użyć czosnku i oliwy, a także sól i pieprz.

Pamiętaj, że mięso w marynacie należy przechowywać w lodówce przez minimum kilka godzin.

Pieczenie karkówki - jak powinno przebiegać?

Jak zrobić karkówkę? Najłatwiej przygotować ją w brytfannie. Wystarczy włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i gotować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Czas gotowania należy dobrać według masy mięsa (1 kg = 1 godzina). Podczas gotowania można podlewać mięso bulionem, winem lub zwykłą wodą. Po wyjęciu brytfanny z piekarnika należy odczekać chwilę, a dopiero potem pokroić mięso.

Karczek można też piec w rękawie. Metoda ta polega na włożeniu mięsa do rękawa, a następnie do naczynia żaroodpornego. Następnie całość - tak jak poprzednio - wkładamy do piekarnika i gotujemy zgodnie z przyjętą wcześniej zasadą.

Czy można skrócić czas pieczenia karkówki? Tak, ale trzeba być bardzo ostrożnym, gdyż podwyższenie temperatury do około 200 stopni Celsjusza może wysuszyć mięso.

Karczek bez wysiłku - jak to możliwe?

Jeśli chcesz zjeść pyszny i rozpływający się w ustach karczek, a nie masz czasu, by go samodzielnie przygotować, koniecznie odwiedź delikatesy Magdy Gessler. Czeka w nich na Ciebie jedyna w swoim rodzaju karkówka czosnkiem aromatyzowana, którą warto polecić każdemu, kto ceni sobie wyjątkowy smak oraz delikatność i kruchość mięsa.

Zapraszamy do degustacji. Nasz karczek to idealne połączenie starannie wyselekcjonowanych smaków i jedynych w swoim rodzaju aromatów.

Artykuł sposorowany