– Mamy doświadczenie w branży spożywczej i produkcji garmażeryjnej od ponad 20 lat. Uznaliśmy, że skoro rynek przejawia ogromne zainteresowanie zdrową, ekologiczną żywnością, to my jako Roztocze mamy czym się pochwalić. Postanowiliśmy stworzyć markę, pod którą będziemy promować nasz region, kuchnię, przetwory oraz surowce do ich produkcji. Nasze produkty powstają wyłącznie z surowców, które pochodzą z Roztocza – tłumaczy Sebastian Wawrzusiszyn, właściciel i pomysłodawca.
Manufaktura Kulinarna Pod Lasem od zielarzy kupuje zioła, od pszczelarzy miód. Od lokalnych, często ekologicznych gospodarstw pozyskuje surowce takie jak: mąki, kasze, owoce, warzywa, sery czy ryby. Z nich powstają pierogi, gołąbki, krokiety, bigos i wiele innych dań "maminej" kuchni, a także przetwory, konfitury, herbatki owocowe i nalewki. Wiele z nich jest potem sprzedawanych pod marką Koszyk Roztoczański.
– Oleje z Wieprzowa, ryby i soki z Bełżca, wędliny z Zawadek czy owoce i warzywa od Magdy i Łukasza Umińskich z Szarowoli to surowce i produkty najwyższej jakości. Tylko z takich korzystamy – dodaje Sebastian Wawrzusiszyn.
Półki z produktami można znaleźć nie tylko w sklepach. Są również w hotelach, bankach czy galeriach handlowych.
– Nie ma dnia żebym nie odbierał telefonu od osób i firm zainteresowanych nawiązaniem współpracy handlowej – cieszy się właściciel.
Na życzenie klientów Manufaktury i Koszyka Roztoczańskiego, robione są wiklinowe kosze, do których trafiają najlepsze produkty. Jako całość tworzą oryginalne prezenty.
W planach właścicieli jest nawiązanie współpracy z przedsiębiorcami z różnych miast oraz otworzenie sklepów Koszyk Roztoczański w większych miejscowościach w regionie. Wiadomo, że już wkrótce pierwszy w Zamościu regał z ich asortymentem powstanie w Carrefourze na stoisku z wędlinami firmy Sokołów.
Koszyk Roztoczański to inicjatywa wyjątkowa, bo dzięki niej udało się zrzeszyć producentów z Roztocza i zebrać w jednym miejscu zdrowe, smaczne, lokalne produkty.
W naszym plebiscycie jest nominowany do nagrody w kategorii Produkt Roku 2019.
Napisz komentarz
Komentarze