Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa, 14 marca Ministerstwo Zdrowia wprowadziło stan zagrożenia epidemicznego. Zakazano lub ograniczono do odwołania prowadzenie działalności gospodarczej zwłaszcza tam, gdzie gromadzą się duże skupiska ludzi. Turystyka, gastronomia, transport. Przedsiębiorcy biją na alarm!
Całkowity zakaz prowadzenia działalności obowiązuje w gastronomii. Nie wolno przygotowywać i podawać posiłków i napojów gościom przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu. Wyjątkiem są m.in. usługi polegające na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos.
Zakaz dotyczy organizacji m.in. imprez, targów, wystaw, kongresów, konferencji, spotkań w klubach, basenach, siłowniach i klubach fitness. To samo dotyczy kultury, rozrywki, kin, noclegów w schroniskach, kasyn, bibliotek, archiwów, muzeów. Zamknięto uzdrowiska. Zakazano pracy galeriom handlowym za wyjątkiem sklepów spożywczych, aptek, drogerii, pralni, banków i placówek finansowych, prowadzonych w galeriach handlowych oraz wszystkich sklepów poza galeriami handlowymi, niezależnie od tego, co sprzedają.
Cały artykuł dostępny tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia
Napisz komentarz
Komentarze