Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 12:19
Reklama Baner reklamowy A1
Reklama

Groźna bakteria w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Podczas kontroli Inspekcja Weterynaryjna wykryła na skorupkach obecność pałeczek Salmonelli.

Autor: fot. iStock

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Ostrzeżenie dotyczy produktu „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk. Inspekcja Wteryaryjna po analizie zdecydowała również o wycofaniu z rynku jaj świeżych L i M, pakowanych po 30.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi produktami.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Salmonella - objawy

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp.

W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach:

1. Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

2. Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

3. Przygotowywanie dań

Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel. Niosą one ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Przy przyrządzaniu posiłku pamiętaj:

- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.

- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.

- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi produktami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.

- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały z nimi kontaktu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy Goldsun - Fundacja Czysta Dotacja
ReklamaBaner firmy Pierogi od AGI w dodatku Świąta
ReklamaBaner reklamowy w dodatku Święta firmy Agroradek
ReklamaBaner reklamowy w dodatku ŚWIĘTA firmy Klinika Zdrowia I Urody
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PseudoTreść komentarza: Normalny LGBTQ jeszcze kołka z kakałka nie wyjął i zieje nienawiścią tęczową wszyscy buraki i nie pracują un jako jedyny pracuje 4 literami i odprowadza podatki, uciekając do Krakowa by mieć większe pokrycie.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:48Źródło komentarza: Prezydent Warszawy w Hrubieszowie i WerbkowicachAutor komentarza: CebularzTreść komentarza: Na razie Pań burmistrz Rafał Kowalik co najwyżej dmucha swoich wyborcówData dodania komentarza: 23.12.2024, 10:45Źródło komentarza: W Szczebrzeszynie zorganizowano I Festiwal DmuchańcówAutor komentarza: HahaTreść komentarza: Tok rozumowania idioty, AFD czyli chrześcijanie i islamista się przefarbował i jako niemiec zabijał i ranił niemców komunistyczny tok myślenia i czerpanie ze skrajnie lewackich mediów wypala LOGIKĘ.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:37Źródło komentarza: Prezydent Warszawy w Hrubieszowie i WerbkowicachAutor komentarza: WypoczynekTreść komentarza: Ferie długie, dzieciom i młodzieży należy się trochę odpoczynku, a w Hrubieszowie, mimo wcześniejszych deklaracji, nawet lodowiska nie ma...Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:11Źródło komentarza: Rekordowo długie ferie świąteczne. A zaraz po nich ferie zimoweAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: Ale skąd ruski troll miałby o tym wiedzieć.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 09:54Źródło komentarza: Pożegnanie odchodzącego Zarządu Powiatu Hrubieszowskiego drogo kosztowałoAutor komentarza: tuZZkTreść komentarza: Młodzi Jelenie , robią za darmo ! Za to samo urzędnicy biorą gruba kasę ale nie ma to jak wykorzystać młodzież a samemu sobie POpierdzieć w tym czasie w stołek !!!!Data dodania komentarza: 22.12.2024, 23:32Źródło komentarza: Gala wolontariatu w zamojskim "Okrąglaku". Wyróżniono wolontariuszy
Reklama