Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 14:30
Reklama
Reklama

Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Reklama
Natura nauczyła nas, że nic nie jest na zawsze. Dlatego warto korzystać z roślin sezonowych i komponować z nich wyśmienite potrawy. Dla tych, którzy nie lubią eksperymentować w kuchni, przygotowaliśmy kilka przepisów na lekkie potrawy.
Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Autor: iStock

BOTWINKA, CZYLI MŁODE LIŚCIE I ŁODYGI BURAKA

Sezon na botwinę zaczyna się w maju i trwa do połowy wakacji. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). To również prawdziwe bogactwo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i sodu. Spożywanie jej bez zbędnej obróbki termicznej pozwoli zachować prozdrowotne właściwości.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- pęczek szczypioru
- kilka rzodkiewek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- kefir
- sól i pieprz
- opcjonalnie jajko

Przygotowanie:

Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jej liście oraz szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i mieszamy. Po doprawieniu solą i pieprzem chłodnik wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Można podawać z przekrojonym, ugotowanym jajkiem.

RABARBAR

Jeszcze niedawno przysmakiem dzieci był rabarbar zanurzany w cukrze. Dziś w sklepach od słodyczy uginają się półki, ale to nie powód, aby nie użyć go w swojej kuchni. Tym bardziej, że jest pełen witamin z grupy A, C i E. Ponadto obfituje w magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń a także ważne dla naszego zdrowia antyoksydanty odpowiedzialne za powstrzymanie rozwoju wielu chorób.

Lekka sałatka z rabarbarem i grillowanym kurczakiem

- 1 duża pierś z kurczaka
- papryka wędzona w proszku
- 2 gałązki rabarbaru
- 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat
- 200 g pomidorków cherry
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- ser feta

Przygotowanie:

Pierś pokroić na kawałki po 2 cm każdy, przyprawić solą i wędzoną papryką a następnie grillować na karbowanej patelni, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso wrzucić do misy. Dodać pokrojony w cienkie paski rabarbar, przekrojone na pół pomidorki i sałatę oraz pokruszoną drobno fetę. Polać niewielką ilością oliwy lub oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

SZPARAGI

Nie są najpopularniejszym składnikiem w polskiej kuchni, ale warto od czasu do czasu włożyć je do koszyka z zakupami. Zawierają kwas foliowy, witaminy B, C, E i A oraz miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca, dlatego trzeba się pospieszyć.

Pieczone szparagi z boczkiem

Składniki:

- 2 pęczki młodych szparagów
- boczek plastrach (tyle plastrów, ile będzie szparagów w pęczkach)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- pieprz i sól
- starty parmezan
- opcjonalnie 2 jajka

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć końcówki. Po osuszeniu każdy z nich posmarować oliwą lub olejem i przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Opcjonalnie 5 minut przed końcem można wyciągnąć szparagi i roztłuc nad nimi jajka, po czym dokończyć pieczenie. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć blachę i przełożyć szparagi na talerze. Jeszcze gorące posypać parmezanem.

Reklama


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy Replika
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PowiatTreść komentarza: U bezradnych radnych wątpliwości nie było. Pieniądze na kulturze zaoszczędzić i zrobić imprezę aby się najeść, napić a wtedy będzie jeszcze bardziej kulturalnie.Data dodania komentarza: 2.04.2025, 14:00Źródło komentarza: Hrubieszów: Rok temu biblioteka powiatowa obchodziła 25-lecie. Radni właśnie zdecydowali o jej likwidacjiAutor komentarza: IQTreść komentarza: Cóż tu komentować. Jak się przejrzy nazwiska i powiązania w urzędzie miasta i instytucjach podległych tylko jedno ciśnie się na usta: znajomy królika ma się dobrze😁 może pora w erze cyfryzacji zwolnić połowę składu w urzędzie miasta? Miasto liczy na papierze poniżej 16 tysięcy mieszkańców a pracowników więcej jak za PRL. Gdzie te komputery? Ile petentów statystycznie przyjmuje taki pracownik?Data dodania komentarza: 2.04.2025, 13:31Źródło komentarza: Hrubieszów: Rok temu biblioteka powiatowa obchodziła 25-lecie. Radni właśnie zdecydowali o jej likwidacjiAutor komentarza: KHTreść komentarza: czytając Twoje komentarze. mam nieodparte wrażenie, graniczące wręcz z pewnością, że źródłem Twojej rozległej wiedzy na każdy temat jest jedynie słuszna tv. tv.r.Data dodania komentarza: 2.04.2025, 11:14Źródło komentarza: Tarcza Wschód za 10 miliardów! Co powstanie przy granicy? Zobacz zdjęciaAutor komentarza: PrzedsiębiorcaTreść komentarza: To w takim razie niech gmina daje wszystkim lokale użytkowe: sklepom, fryzjerom, mechanikom, poczcie, weterynarzom, lekarzom, stomatologom, aptekom itd. Wszyscy świadczą usługi na rzecz społeczeństwa.Data dodania komentarza: 2.04.2025, 10:54Źródło komentarza: Lubycza Królewska: Batalia o gabinet fizjoterapii w szkole. Czy przedsiębiorca i burmistrz dojdą do porozumienia, czy dojdzie do likwidacji?Autor komentarza: LwowiakTreść komentarza: Gdyby takie było w tamtym czasie już dawno by to zrobił. I zrobił, znalazł w JarczowieData dodania komentarza: 2.04.2025, 10:36Źródło komentarza: Lubycza Królewska: Batalia o gabinet fizjoterapii w szkole. Czy przedsiębiorca i burmistrz dojdą do porozumienia, czy dojdzie do likwidacji?Autor komentarza: DariuszTreść komentarza: Zamiast marketu czy stacji paliw to lepiej w tym miejscu blok lub budynki mieszkalne wybudować.Data dodania komentarza: 2.04.2025, 10:25Źródło komentarza: Zamość: Ani stacji paliw, ani marketu. Radni wstrzymali inwestycję, żeby "nie dobijać" przedsiębiorców
Reklama