Sezon pomidorowy trwa teraz w najlepsze. Owoce pomidorów warto jeść, bo są one źródłem wielu witamin i minerałów. Są pełne antyoksydantów, dzięki czemu chronią skórę przed procesami starzenia się skóry. Dzięki dużej zawartości witaminy C, poprawiają odporność, przyspieszają gojenie się ran, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Trzeba tylko pamiętać, żeby pomidorów nie jeść razem z surowymi ogórkami, ponieważ zawarte w ogórkach enzymy powodują utratę cennej witaminy C. To nie koniec.
Pomidory zawierają też melatoninę, która korzystnie wpływa na sen i samopoczucie oraz likopen -przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, szczególnie raka prostaty i szyjki macicy. Pomidory są też najlepszym źródłem potasu i magnezu. Kto pije dużo kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, zwłaszcza coca-coli, powinien jeść dużo pomidorów, żeby uzupełnić ilość tych pierwiastków. A ich niedobór można zauważyć po spadku odporności, zaburzeniach rytmu serca, tikach nerwowych (np. drganiu powieki), problemach ze stawami, nasilających się bólach mięśniowych i zwyżką ciśnienia tętniczego.
Napisz komentarz
Komentarze