Pierwsi Słowianie swój chlebek wypiekali na rozgrzanych kamieniach. Dzisiaj coś przypominającego ich okrągły placek znamy jako podpłomyk. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak ciepły chleb z chrupiącą skórką.
Przepis na podpłomyk nie zmienił się przez wieki i nadal jest prosty. Wystarczą mąka pszenna, woda i sól. Można dodać ziół np. czarnuszki lub kminku. Wypiek chleba jest procesem bardziej skomplikowanym. Wiadomo, że w średniowieczu wypiekano już żytni ciemny chleb (rżany) oraz białe rogale i obwarzanki. Na co dzień na stołach pojawiał się chleb z mieszanych składników: różnych mąk, najczęściej pszennej, mąki z grochu, otrębów, surowych ziemniaków i jeszcze kilku takich składników, których dzisiaj byśmy tam nie dodali.
Każdy kraj ma własną odmianę chleba. W Chinach mają Man-Tou, kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb w postaci pieczonego na rozgrzanym piecu placka. We Francji - bagietki, w Wielkiej Brytanii- chleb tostowy, a na Wschodzie Europy ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej, na zakwasie.
My, Polacy, mamy swój ulubiony chleb i zdaniem wielu obywateli świata jest on bezkonkurencyjny. A już ten upieczony w piecu domowym z tradycyjnego przepisu, z mąki z naszych zbóż, własnoręcznie zagnieciony, to czysta poezja.
Każdy może spróbować upiec chleb w domu (nawet w piekarniku kuchenki gazowej). Przepisów jest mnóstwo, można je znaleźć chociażby w Internecie. Mąkę można kupić np. w zamojskich zakładach zbożowych w Zamościu. To produkt najwyższej jakości, ze zbóż od okolicznych rolników. A jeśli ktoś jest bardziej leniwy albo już próbował swoich sił w domowej piekarni, ale jest niezbyt zadowolony z efektu, to trudno. Na szczęście jest wiele piekarni, które mają sprawdzone sposoby na wypiekanie chleba. tradycyjne receptury i rękę do chleba, która nigdy nie zawodzi. My polecamy wszystkie wypieki Piekarni ARS Antoniego Skrzypy i PSS Społem w Zamościu. Poza chlebem mają one bułki, bułeczki, ciastka, ciasteczka. Równie pyszne, do kawy, do mleka, do herbaty.
Napisz komentarz
Komentarze