Piwo "Summer Ale", zwane także ,,Golden Ale”, powstało, aby rywalizować z jasnym lagerem. Na jego wyjątkowy smak i charakter wpływa górna fermentacja i chmielenie aromatycznymi odmianami chmielu, a także użycie specjalnego gatunku drożdży. Podczas tradycyjnej formy warzenia piwo produkowane jest z wody, słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży. Niefiltrowany słomkowo-złoty napój poddawany jest pasteryzacji.
– Do tej pory opieraliśmy się głównie na produkcji piwa typu lager. Zdecydowaliśmy się łagodnie przejść z piw dolnej fermentacji i spróbować produkcji piw górnej fermentacji, a takimi właściwie są piwa typu Ale. Stad pomysł żeby zrobić "Summer Ale" – takiego "górniaka" na lato. Staraliśmy się, aby był on maksymalnie klasyczny, zbalansowany i wyważony. Już można powiedzieć, że przyjął się bardzo dobrze i tak właśnie się sprzedaje. Może zdecydujemy się na produkcję mniej lub bardziej goryczkowej odmiany tego piwa. Na pewno będzie to piwo bez dodatków np. owocowych. Jesteśmy konserwatywni i klasyczni w doborze piwnej oferty. Piwo warzy się po to, by ewentualnie można było zrobić sobie drinka i dolać soku, lemoniady czy użyć innych dodatków. Ale piwo jako baza, powinno być osadzone w swojej klasyce – podkreśla Tomasz Sulewski, współwłaściciel Browaru "Sulewski".
Napisz komentarz
Komentarze