Składniki: 1 wędzona makrela bez skóry ( 500 g), 350 g ugotowanych i rozgniecionych na puree ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypta mielonej papryki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 cytryna pokrojona cząstki
Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem, dodaj ziemniaczane puree, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj osiem placuszków o grubości ok 1 cm, ułóż je na talerzu posypanym mąką i wstaw do lodówki na 30 min. Na ruszcie połóż natłuszczoną folię aluminiową. Ułóż placuszki i piecz ok 8 min. z jednej strony. Posmaruj oliwą, obróć na drugą stronę i ponownie piecz 8 min. Powinny być lekko zrumienione z obu stron. Podawaj gorące, z cząstką cytryny
Napisz komentarz
Komentarze