Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 4 listopada 2024 19:15
Reklama Baner reklamowy firmy WODBET
Reklama

Coś do kawki i do herbaty

Dla spragnionych smaku świeżych jabłek mam świetną wiadomość. Pierwsze sztuki pojawiły się w sadach, a wśród nich na razie królują papierówki. Choć nie należą one do ścisłego topu szarlotkowej listy przebojów, to na "dzień dobry" można spróbować ich użyć. Drodzy Państwo, przywitajmy się z jabłkową tartą w kilka minut.
Coś do kawki i do herbaty

Gdy przejdziemy się po straganach i stoiskach warzywno-owocowych w wielkich sklepach, owszem, natrafimy na jabłka o każdej porze roku. Sęk w tym, że na typowo polskie odmiany natknąć się można już coraz rzadziej. Papierówka, koksa, antonówka, szara reneta czy malinówka zostały wyparte przez zachodnie odmiany, które ani smakiem, ani wyglądem nie są w stanie rywalizować z naszymi reprezentantami.  
Dlatego z całą stanowczością popieram akcję przywracania starych odmian. Należy przecież pamiętać, że są to drzewa doskonale przystosowane do naszej szerokości geograficznej i bardziej odporne na szkodniki. O smaku nawet nie wspominam, bo to temat na oddzielną opowieść.  
Jeśli jabłka, to oczywiście na myśl przychodzą nam desery. A skoro deser to równie oczywista jest szarlotka. Jest banalna w przygotowaniu, ponieważ tak na dobrą sprawę jej składniki stanowią jabłka i ciasto. Jakie ciasto? Może być francuskie, kruche lub drożdżowe. To ostatnie sobie darujemy, ponieważ w naszym cyklu już kilkukrotnie się nim zajmowaliśmy. Dziś zajmiemy się ciastem kruchym, które okazuje się bardzo wdzięczne w obróbce i co najważniejsze, jest bardzo uniwersalne. Gdy szukałem idealnego ciasta na tartę natrafiłem na następującą recepturę: półtora szklanki przesianej mąki siekamy ze 150 g zimnego masła. Dodajemy też ćwierć łyżeczki soli i 50 ml wody. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Nie ma obaw, aby kula kleiła się nam do rąk. Dzięki dużej zawartości tłuszczu masę dobrze się wyrabia. Takie ciasto może być podstawą wypieków ze słonym nadzieniem. Jeśli szykujemy się na szarlotkę możemy przed ugniataniem dodać nieco cukru pudru.
Kulę wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wałkujemy na cienki placek i wykładamy foremkę do tarty. Takie ciasto dość mocno rośnie, dlatego warto zastosować pewien fortel. Na wierzch kładziemy kawałek pergaminu i wysypujemy np. fasolę. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, ściągamy papier z fasolą (możemy odłożyć do słoika i używać wiele razy) i pieczemy kolejne 5 minut. Tak przygotowany spód już nam nie urośnie, a w dodatku nie ma obaw, że spód będzie niedopieczony.
Teraz bierzemy się za farsz. Jabłka myjemy dokładnie i obieramy ze skórki. Dość duże kawałki lądują w garnku z odrobiną wody. Dodajemy też dwie łyżki cukru, a także przyprawy korzenne (cynamon, kilka goździków i kardamon). Przykrywamy garnek i czekamy aż jabłka zaczną się gotować. Gdy będą już na wpół miękkie, dodajemy łyżkę bułki tartej. Mieszamy dokładnie i czekamy minutę aż składniki połączą się.
Farsz zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i wrzucamy na ciasto. Teraz możemy postąpić dwojako. Jedną z opcji jest włożenie ciasta do piekarnika w takiej formie. Ja postąpiłem nieco inaczej i farsz przykryłem płatem ciasta, które odjąłem w czasie wyrabiania. Ciasto smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, a następnie wkładamy na 35-40 minut do piekarnika.
Po wystygnięciu tartę posypujemy cukrem pudrem.  
Taki pyszny i prosty deser jest doskonałym pretekstem do rozpoczęcia tegorocznej przygody z jabłkami. Więcej okazji do spotkania z tym owocem należy spodziewać się w najbliższych tygodniach.

TARTA JABŁKOWA
Ciasto:
* półtora szklanki mąki pszennej
* 3 cukru pudru (opcjonalnie)
* szczypta soli
* 150 g masła
* 50 ml wody
Nadzienie jabłkowe:
* 5 dużych jabłek
* pół łyżeczki cynamonu
* szczypta goździków
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka bułki tartej
* 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy Goldsun - Fundacja Czysta Dotacja
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kdfsdTreść komentarza: Wyjątek! Volvo a nie Audi! Widać, że przyjezdny.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 11:35Źródło komentarza: Warszawiak piratował pod Hrubieszowem. Sporo kosztowała go szaleńcza jazdaAutor komentarza: BrawoTreść komentarza: Wszystko co dane będzie odebrane dla weaszego dobra lub sprzedane braciom Niemcom i słuPOm.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 08:01Źródło komentarza: Co dalej z 800 plus? Jest decyzja w sprawie przyszłości świadczeniaAutor komentarza: BrawoTreść komentarza: Patologia Oszustów zabierze teraz im garki czajniki i inne kuchenne przedmioty otrzymane od niedobrego PIS i POsadzą na dołek.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 07:57Źródło komentarza: Gmina Mircze: Gospodynie z Kryłowa działają od pół wiekuAutor komentarza: mieszkaniec województwaTreść komentarza: Dokładnie wyborca, jak podnosili sobie pensyjki to cicho sza o temacie, a teraz minęło pół roku od wyborów i się obudzili żeby sięgać do kieszeni ludzi którzy z roku na rok biednieją przez te wszystkie opłaty i ciągłe podwyżki. Radzę przyjrzeć się jaka opcja jaki radny zagłosuje za.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 07:46Źródło komentarza: Ceny w górę. Podwyżki za śmieci w kolejnych miastach. I końca nie widaćAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Porażka to jest twoja ortografia panie burak. Ty się lepiej po tym twoim "mugłbym" nie podpisuj Polak bo wstyd.Data dodania komentarza: 3.11.2024, 22:46Źródło komentarza: Mateusz Morawiecki i Przemysław Czarnek wizytowali szpital w Tomaszowie Lubelskim [ZDJĘCIA]Autor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Oj panie burak dzień w którym pasożytom socjalnym takim jak ty zabiorą cały socjal będzie najpiękniejszym dniem mojego życia.Data dodania komentarza: 3.11.2024, 22:38Źródło komentarza: Co dalej z 800 plus? Jest decyzja w sprawie przyszłości świadczenia
Reklama