Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 15 kwietnia 2025 23:09
Reklama Baner reklamowy A1  Orkiestry Włościańskiej
Reklama

Pieczona dynia z kurczakiem

Reklama
Do dyni zabierałem się od ładnych kilku tygodni. W końcu zdecydowałem się na prostą recepturę ponaglany przez moją małżonkę, która ostrzegła mnie, że jeśli będę się tak guzdrał, to nie podzielę się z Czytelnikami żadnym przepisem.
Pieczona dynia z kurczakiem

Nie do końca zgodzę się ze stwierdzeniem, że sezon na dynie ma się ku końcowi. Na polach wciąż widzę kopce kolorowych wielkich bulw czekających na zebranie. Poza tym jest to warzywo, które całkiem dobrze się przechowuje. Zimowe odmiany przełożone do drewnianych skrzynek z powodzeniem poleżą przez kilka miesięcy w chłodnej piwnicy. Wielką zaletą jest także fakt, że warzywo można prawie w całości spożytkować. W kuchni używa się głównie miąższu, ale bardzo smaczne są również pestki. Wystarczy je tylko oddzielić od włóknistej otoczki, umyć i wysuszyć. Po takie pestki powinni sięgnąć zwłaszcza panowie, ponieważ produkt ten zaleca się w profilaktyce nowotworu prostaty.

Reklama

Z drugiej strony nie dziwię się zniecierpliwieniu mojej połowicy, ponieważ świeża dynia jest surowcem wyjątkowo wdzięcznym do obróbki, a poza tym jest też bardzo zdrowa. Pomarańczowy kolor to zasługa karotenu (znajdującego się również w marchewce) wpływającego na zdrowy wygląd skóry. Dynia zawiera również dużo kwasu foliowego i lecytynę korzystnie wpływającą na pracę mózgu.

Teraz kilka słów o obróbce takiej dyni. Przy pierwszym spotkaniu warzywo nie sprawia zbyt korzystnego wrażenia. Jest wodniste i po spróbowaniu trudno wyczuć jakikolwiek smak. Dyni trzeba "pomóc". W towarzystwie przypraw i innych produktów, jak chociażby mięsa, sprawa przybiera zupełnie innych kształtów. Na przykład po upieczeniu odkryjemy, że dynia jest dość słodka. Ta subtelna, nienachalna słodycz pasuje do deserów (ciasto dyniowe, naleśniki), ale też do dań mięsnych czy jarskich. Jak mawiają bowiem klasycy kuchni, w każdej potrawie powinniśmy zawrzeć wszystkie znane nam smaki rejestrowane przez język, od słodkiego, poprzez gorycz, słoność, na kwaśności kończąc. W takiej kompozycji dynia sprawdza się idealnie.

Po to warzywo sięgnę w niedalekiej przyszłości jeszcze kilka razy, ale na początek spróbuję czegoś bardzo łatwego. Czego potrzebujemy do przyrządzenia pieczonej dyni? Właściwie to... dyni i piekarnika. Przed pierwszym cięciem warzywo bardzo dokładnie szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Z pokaźnej bulwy wykrawamy interesujący nas kawałek. Wybieramy miąższ wraz z pestkami. Nie odcinamy skórki, ponieważ ma ona swoją rolę do spełnienia. Dzięki niej warzywo nie rozpadnie się w czasie pieczenia.

Kroimy na mniejsze kawałki, a następnie nacinamy na powierzchni drobną kratkę. Skrapiamy oliwą z oliwek, a także oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Skoro dynia lubi towarzystwo to idealnym dla niej partnerem wydaje się być odpowiednio przygotowana pierś z kurczaka. Dwa zgrabne kawałki oczyszczamy z błon, myjemy i suszymy. W misce przygotowujemy ekspresową marynatę. Kilka łyżek oliwy mieszamy z solą, pieprzem, dwoma ząbkami czosnku, bazylią, papryką w proszku i odrobiną curry. Pozwoliłem sobie na chwilę szaleństwa i dodałem odrobinę słodkiego syropu klonowego. Mięso dokładnie nacieramy takim specyfikiem i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie układamy piersi na blaszce obok dyni.

Teraz wkładamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką miękkość dyni. Jeśli wsuwa się ją bez problemu, wyłączamy piekarnik.

Zgrabne kawałeczki wybieramy łyżką i układamy na talerzu. Obok wykładamy pokrojoną w paseczki pierś.

PO, fot. Piotr Orzechowski

PIECZONA DYNIA Z KURCZAKIEM

* 1 kg dyni

* sól, pieprz

* oliwa z oliwek

* podwójna pierś z kurczaka

* papryka w proszku

* curry

* 2 ząbki czosnku

* bazylia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy Goldsun - Fundacja Czysta Dotacja
ReklamaBaner w Dodatku 690x690 firmy Gadu Gadu
Reklama
ReklamaWiesław Różyński baner w Dodatku Święta
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: bandaTreść komentarza: Dlaczego jeżdżą po chodnikach ? ano dlatego, że boją się jechać ulicą , kierowcy aut trąbią, wyzywają rowerzystów bo im się spieszy.Data dodania komentarza: 15.04.2025, 14:44Źródło komentarza: Zamość: Rowerzyści zderzyli się na chodniku. Mężczyzna był pijanyAutor komentarza: Tak takTreść komentarza: Nabiorą dziurawe i później same problemy, porażka.Data dodania komentarza: 14.04.2025, 20:36Źródło komentarza: Ślubowanie 47 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej [ZDJĘCIA]Autor komentarza: AaTreść komentarza: Zgadzam się, że jazda po chodniku to jest problem. Ja obserwuje jeszcze poważniejszy, który polega na przejeżdżaniu przez przejście dla pieszych oraz wjeżdżaniu na przejazdy na pełnej prędkości bez zachowania ostrożności. Dotyczy to dzieci, młodzieży i starszych. Mam wrażenie, że takie zachowania mają przyzwolenie zamojskiej policji. Chciałbym się w tej kwestii mylić, ciekawe jakie policyjne statystyki związane z eliminacją opisanych przeze mnie zachowań. Inny temat to pijani uczestnicy ruchu…Data dodania komentarza: 14.04.2025, 20:19Źródło komentarza: Zamość: Rowerzyści zderzyli się na chodniku. Mężczyzna był pijanyAutor komentarza: RowerzystaTreść komentarza: Jeśli nie umiesz czytać są oznaczenia gdzie mogą jeździć rowery a tam wydaje się że mogą a często pieszy chodzą jak święte krowy na ścieżkach dla rowerów a co do świateł w nocy to młodzieżówka się popisuję a tak w ogóle wypadek był w dzień nie w nocy i rower nie wjechał w pieszego tylko rower w rower i jeden rowerzysta był pijany polecam czytać ze zrozumieniem cały artykułData dodania komentarza: 14.04.2025, 19:48Źródło komentarza: Zamość: Rowerzyści zderzyli się na chodniku. Mężczyzna był pijanyAutor komentarza: Wolny i szczęśliwyTreść komentarza: Tak to jest jak nieudolni ludzie zakładają rodziny potem ledwo wiążą koniec z końcem i patrzą z zazdrością jak żyją ludzie bez rodzin że stać ich na wszystkie wygody i dlatego ci co mają rodziny chcieliby żeby ci bez rodzin nie mieli się tak dobrze, jak to się mówi mądry polak po szkodzie Rodzina to odpowiedzialność i zaradność a nie życie na socjalu Ci co są za tym podatkiem niech się wezmą do roboty a nie próbują wyłudzić pieniądze od tych co je mająData dodania komentarza: 14.04.2025, 18:16Źródło komentarza: Bezdzietni zapłacą dodatkowy podatek? Bykowe w rękach posłówAutor komentarza: JagnaTreść komentarza: Guiness już raz jeden pajac wystartował z takim samym pomysłem wyręczając się rożenowaną damą z socjala. Żadna to tajemnica, że i tym razem za tym pomysłem stoi marynarz słodkich wód który kolejny raz nie może pogodzić się z porażką w wyborach na fotel włodarza miasta a i jeszcze jedna z pracownic starostwa nijaka Edyta M. Za worek węgla i butelkę mamrota slamsy pójdą ale to wciąż za mało by marynarz osiągną swój cel.Data dodania komentarza: 14.04.2025, 17:38Źródło komentarza: Rekordowa edycja akcji „Wrastaj w Hrubieszów”. 55 dzieci posadziło drzewa w Parku Solidarności
Reklama