Składniki:1 duży słoik marynowanych pieczarek, 300g filetu z kurczaka, puszka kukurydzy, 3 ziemniaki, 2 marchewki, 4 jajka, 4 ogórki konserwowe, 50 g sera żółtego, pęczek pietruszki lub kopru.Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, majonez.
Ziemniaki, marchewkę, jajka gotujemy. Mieęso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy.
Tortownicę o średnicy ok.22 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry. Pieczarki posypujemy koperkiem lub pietruszką. Na to wykładamy pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem.
Na to wykładamy usmażone mięso z kurczaka.Na mięso kukurydzę, potem pokrojone ogórki. Ponownie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem.
Teraz sypiemy pokrojone jajka i starty żółty ser. Na koniec wykładamy ziemniaki. Całość obsypujemy solą i pieprzem i smarujemy majonezem.
Sałatkę przykrywamy folią i zostawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwracamy sałatkę do góry dnem.
Napisz komentarz
Komentarze