Przygotowania do tego wydarzenia rozpoczęły się już jakiś czas temu. Centrum Kultury zbierało od mieszkańców przepisy na najróżniejsze tradycyjne, regionalne potrawy. Wszystkie zostaną zebrane w specjalnej broszurze, a już w piątek w Zwierzyńcu gotować ma Kamil Kotarski. Mistrz ma przygotowywać dania z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników, a także przywrócić pamięć jesiennemu przysmakowi - gęsinie.
Zebrani będą mogli skosztować przygotowanych przez niego smakołyków, a także obejrzeć widowisko obrzędowe "Darcie pierza na pierzynę panny młodej" w wykonaniu zespołu "Czeremcha" z Gromady.
Impreza zacznie się o godz. 16. Wstęp na nią będzie wolny.
Projekt pod nazwą "Jesienny Dzień Kultury Lokalnej" jest współfinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "Kultura - Interwencje 2018. EtnoPolska".
Napisz komentarz
Komentarze