1 porcja: 2 szklanki gęstej śmietany 18 proc., 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 2 dkg żelatyny.
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę, cukier, kakao, roztrzepać, dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko wlać na blachę wyłożoną papierem. Zostawić do zastygnięcia.
2 porcja: 2 szklanki gęsteś śmietany 18 proc., 3/4 szklanki cukru, sok z cytryny, 05 dkg żelatyny.
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę, cukier i sok z cytryny roztrzepać, dodać rozpuszczoną żelatynę, lekko przestudzić, wylać na pierwszą, zastygniętą już warstwę.
3 porcja: 2 szklanki gęstej śmietany 18 proc., 1/2 szklanki cukru, 2 galaretki owocowe (najlepiej wiśniowe).
W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Śmietanę z cukrem roztrzepać, a potem dodać ostudzoną, tężejącą galaretkę. Wylać na zastygnięte dwie warstwy. Zostawić do zastygnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze