Składniki: 1,2 kg żeberek, sól, pieprz
Marynata: 1,5 szklanki jasnego piwa, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki rozmarynu, kilka ziaren jałowca, 3-4 liście laurowe
Sos: 1/2 szklanki jasnego piwa, 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól
Dzień wcześniej zamarynuj mięso: żeberka umyj, osusz i pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Ułóż warstwami w misce, każdą warstwę posyp rostartymi ziołami, owocami jałowca i pokruszonymi listkami laurowymi. Zalej piwem, tak żeby w całości pokryło żeberka. Wstaw do lodówki na 24 godz. Przygotuj sos: wymieszaj posiekany czosnek z pozostałymi składnikami. Żeberka wyjmij z marynaty, osusz i posmaruj sosem. Ułóż na grillu i opiekaj na złoty kolor, od czasu do czasu smarując mięso sosem czosnkowym.
Napisz komentarz
Komentarze