Do Telatyna przyjechali: Federico Moreno, Alfredo Martinez, Daniel Martinez, Pepe Martinez oraz Małgorzata Dobrowolska. Już pierwszego dnia pobytu (29 sierpnia) goście zakasali rękawy i w Wiejskim Centrum Turystyki i Promocji Wsi w Łykoszynie przygotowali dla gospodarzy smakołyki kuchni hiszpańskiej.
W przygotowywaniu potraw aktywnie uczestniczyła też strona polska: samorządowcy na czele z wójt Elżbietą Stąsiek-Witkowską, radni Telatyna, członkinie KGW w Łykoszynie oraz zaproszeni goście z gminy Łaszczów oraz z Ukrainy.
Kilkugodzinne pichcenie zaowocowało prawdziwą ucztą. Zebrani zajadali się przystawkami, jak jamon, oliwki, lomo, ser manchego i hiszpańskimi kiełbasami. Wszystkim bardzo smakowała też paella, typowe hiszpańskie danie oparte na ryżu z dodatkiem szafranu i warzyw, przygotowane z owocami morza oraz tortilla - hiszpańska odmiana omletu przygotowanego z ziemniaków. Smakiem zachwyciła również przygotowana z owocami sangria.
Tymczasem Hiszpanie z apetytem zajadali się tradycyjnym domowym rosołem z makaronem oraz schabowym z surówkami.
Drugi dzień wizyty miał charakter zdecydowanie bardziej oficjalny – biznesowy. Odbył się w Urzędzie Gminy w Telatynie, gdzie omówiono plan dalszej współpracy i realizację zamierzonych projektów.
Napisz komentarz
Komentarze