Składniki:
5 plastrów boczku,
5 jajek,
5 kawałków chleba,
10 pieczarek,
2 garści szpinaku,
1 cebula,
5 łyżek żółtego sera,
Sól,
Pieprz,
Oliwa do wysmarowania foremek,
Szczypiorek do posypania.
Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
3. Następnie podsmażamy około 7 minut na patelni, aż sok z pieczarek odparuje.
4. Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
5. Dodajemy szpinak i dusimy 3 minuty, aż szpinak zmięknie.
6. Foremki smarujemy oliwą.
7. Boki foremek wykładamy plastrami boczku.
8. Z kromek chleba wycinamy foremką kółka.
9. Wycięty kółka umieszczamy na spodzie formy jako spodnią warstwę babeczek.
10. Na pieczywo wykładamy smażone pieczarki z cebulą i szpinakiem.
11. Posypujemy startym żółtym serem.
12. Na sam wierzch wbijamy jajko. Dekorujemy szpinakiem.
13. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
14. Pieczemy około 15 minut, do ścięcia jajka - w zależności od upodobań.
15. Myjemy i kroimy szczypiorek.
16. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
SMACZNEGO!!!
Napisz komentarz
Komentarze