Do konkursu na regionalne potrawy przystąpiło 17 wystawców. Jurorzy oceniali smak potraw, oryginalność ich receptur, a także sposób podania. Nagrody przyznane zostały w kilku kategoriach.
Pierwsze miejsce wśród napojów alkoholowych zajęła nalewka truskawkowa z KGW Janki. Drugą nagrodę za nalewkę z czarnych porzeczek otrzymały panie z KGW Rogalin, a trzecia przypadła KGW Matcze za nalewkę korzenną. Wyróżnione zostały zaś gosposie z Bereżnicy za nalewkę z czeremchy.
Alina Kasprzak z Poraja zdobyłą pierwsze miejsce za swój udziec barani. KGW Hrebenne zostało nagrodzone za tort chlebowy, a KGW Zosin za wędzonego lina. W kategorii dań z mięś i ryb były też wyróżnienia. Ich laureaci to: KGW Trzeszczany (kozibroda z sosem czosnkowym), KGW Zadębce (kaczka z kaszą i sosem grzybowym) i KGW Horodło (placki ziemniaczane po horodelsku).
W kategorii ciast i wypieków wygrała Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Uchaniach ze swoim piernikiem wiejski'm. Drugą nagrodę otrzymało Stowarzyszenie „Uśmiech Dzieciom”z Horodła za szarlotkę z rabarbarem, a trzecią KGW Poraj za chleb wiejski.
Laureatami wyróżnień zostali: KGW Mołodiatycze za chleb na zakwasie, Irena Blim za ciasto pleśniak i Elżbieta Sulowska za ciasto czekoladowe z masą miętową, a także Barbara Zienkiewicz za roladki naleśnikowe z malinami.
Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2018 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Napisz komentarz
Komentarze