Warsztaty kulinarne dla członkiń kół gospodyń wiejskich działających w gminie zorganizował Zbigniew Naklicki, wójt gminy Susiec i Gminny Ośrodek Kultury w Suścu.
– Celem warsztatów była nie tylko edukacja, ale również integracja pań. To była także forma podziękowania za ich zaangażowanie podczas tegorocznych imprez, jakie odbywały się w gminie. Panie miały do wyboru. Albo pojechać na wycieczkę, albo wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Wybrały warsztaty – mówi Joanna Kowalczuk, dyrektor GOK-u w Suścu.
Szkolenie przeprowadziła Elżbieta Wójcik, restauratorka z Lublina, prezes lubelskiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i lokalnego. Podzieliła kobiety z Suśca na grupy. Dała im przepisy i produkty. Panie musiały więc przyrządzić: terrinę z łososia, pasztet drobiowy, babeczki z łososiem, ślimaczki serowe, baleron z kurczaka, forszmak lubelski, krem dyniowy, zawijane tosty, barszcz z majerankiem, skrzydełka w czterech smakach, placuszki z kurczaka i sałatkę z kaszy gryczanej. Przygotowane potrawy były potem wspólnie degustowane.
Paniom warsztaty bardzo się spodobały. Już zaplanowano kolejne, dotyczące pieczenia chleba na zakwasie. Odbędą się wiosną w gospodarstwie jednej z mieszkanek Suśca.
Napisz komentarz
Komentarze