W kategorii Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) I nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Zosinie za „Śliwowicę”, II nagroda przypadła KGW Janki za „Dereniówkę”, a III KGW Modryń Wieś za „Nalewkę ziołową ”. Wyróżnienia otrzymali: KGW Hrebenne za „Nalewkę cytrynową”, KGW Liski za „Niebiańską malinówkę”, Klub Seniora „ Złota Jesień” z Horodła za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”.
W kategorii Produkty regionalne zwyciężyło KGW Rogalin, które zachwyciło komisję „Kurczakiem faszerowanym”, II nagrodę zdobyła Alina Kasprzak z Poraja za „Tarciucha wiejskiego z serem”, III nagrodę Klub Seniora „Złota Jesień” z Horodła za „Kaczkę nadziewaną kaszą gryczaną”. Wyróżniono: Teresę Łubiarz gm. Uchanie za „Placki z soczewicy nadziewane grzybami”, KGW Horodło za „Gulasz po staropolsku” i Janinę Potaczało z Horodła za „Kurczaka nadziewanego”.
W kategorii Ciasta, chleby i inne wypieki I nagrodę zdobyło KGW Kopyłów za „Chleb z masłem ziołowym”, II nagrodę KGW Bereżnica za „Ciasto cukiniowo-cynamonowe”, a III KGW Liski za „Pączusie z czarnym złotem ”. Wyróżniono KGW Uchanie za „Babkę gryczaną”, Sołectwo Janki „Chleb cebulowy”, KGW Nieledew za ciasto „Kolorowy motyl”.
Oprawę muzyczną zapewniły występy solistów i zespołów działających przy Gminnym Ośrodku Kultury w Horodle oraz zespół taneczny „Wesoła Ferajna z Husynnego, ZŚ To i Owo na Ludowo z Gródka i Accord.
Nagrody w konkursie ufundowała starosta hrubieszowski Maryla Symczuk, a nagrody specjalne wójt gminy Horodło dla KGW Kopyłów, Sołectwo Janki, KGW Liski oraz Zastępca Dyrektora Oddziału Regionalnego ARiMR w Lublinie Anna Kusiak – Janiec dla KGW Uchanie.
Napisz komentarz
Komentarze