Firma Garmażeryjna Pierogi Domowe od Agi rozpoczęła działalność w 2016 r. Sklep firmowy, w którym mieści się też kuchnia, znajduje się w Zamościu przy ul. Zamoyskiego 6. Firma zatrudnia sześciu pracowników. Produkty sprzedawane są na miejscu, a także w sklepach PSS Społem.
Wizytówką pierogarni jest pieróg gryczany z ziemniakami i białym serem, zawijany w cieście, sprzedawany od 2017 r. Od lutego tego roku klienci mogą też kupić pieróg bez ciasta. Powodzeniem konsumentów cieszą się także pierogi z nadzieniem. Ich wybór jest naprawdę duży: ruskie, ruskie z cebulką, wiejskie, czyli z kaszą gryczaną i białym serem, z soczewicą, z mięsem, ze szpinakiem, z kapustą i z sezonowymi owocami. Do tego w menu są jeszcze kopytka i gołąbki. Wszystko świeże, przygotowywane według tradycyjnego przepisu. Pierogi są lepione ręcznie, po ugotowaniu schłodzone. Sprzedawane na wagę, a na życzenie klienta pakowane hermetycznie, żeby przedłużyć ich termin ważności. Pierogi robione są także na zamówienie.
– Dotychczas nasze największe zamówienie to 100 kilogramów pierogów – mówi Agnieszka Ćwik. Gdyby ktoś był ciekaw, na 100 kg potrzeba ok. 4,5 tys. pierogów! Miesięcznie firma sprzedaje też ok. 400 kg pieroga gryczanego (jeden taki pieróg pieczony w blaszce waży ok. 3 kg).
Choć w Zamościu i okolicy nie brakuje dostawców pierogów, przedsiębiorstwo Pierogi Domowe od Agi radzi sobie doskonale, a ich produkty schodzą „jak ciepłe bułeczki”.
– Pierogi i inne dania mączne to zawsze ulubione jedzenie dzieci. Dorosłych zresztą też. Nic dziwnego. Są pożywne, smaczne, bo przygotowujemy je z najlepszych, prostych składników, z tradycyjnego przepisu. To dobry pomysł na szybki obiad czy kolację – mówi właścicielka A. Ćwik.
Pierogi Domowe od Agi są kolejnym kandydatem w kategorii Mikroprzedsiębiorstwo Roku do nagrody głównej naszego plebiscytu Perły Biznesu.
Napisz komentarz
Komentarze