T en złoty trunek ze względu na naturalne właściwości i oryginalną recepturę doskonale przyjął się na lokalnym rynku. IPA (skrót od: India Pale Ale) to piwo górnej fermentacji, charakteryzujące się intensywnym chmielowym smakiem i średnią lub dużą zawartością alkoholu. To z Browaru Aleksandria ma 5,5 proc. alkoholu. Jest jasnobursztynowe, mętne, lekkie, o prawdziwym pełnym smaku. Bez konserwantów i sztucznych aromatów.
Piwo z Aleksandrowa Drugiego naśladuje uwielbianego przez piwomaniaków American IPA. Piwosze wiedzą, że jest w nim spora dawka cytrusowego aromatu, owoców tropikalnych i w mniejszej ilości kwiatów. A za mocno wyczuwalną goryczkę i wspomniany aromat odpowiedzialny jest gatunek chmielu użytego do produkcji.
– W naszym piwie można wyczuć nutę cytrusów, grejpfruta i fiołków. Piwo powstaje na bazie amerykańskiej receptury, na amerykańskim chmielu Citra, ale wzbogacane jest o nowoczesny styl – przedstawia Łukasz Bielak, właściciel Browaru.
IPA Cytrusowa to jedno z trzech rodzajów piwa warzonego w Browarze Aleksandria Roztoczańska. Powstają tam jeszcze tradycyjne lagery według angielskiej receptury, w dwóch smakach: Aleksandria Bajkowe i Aleksandria Chmielowe. Piwo produkowane jest od ubiegłego roku. Można je kupić w barach i restauracjach, m.in. w restauracji Centralka na Starym Mieście w Zamościu, a także w sklepach z alkoholami w Aleksandrowie, Zamościu, Biłgoraju, Józefowie, Suścu, Tarnogrodzie, Zwierzyńcu, Szczebrzeszynie.
IPA Cytrusowa ma okazję zdobyć pierwszą prestiżową nagrodę. O Perłę Biznesu powalczy w kategorii Produkt Roku 2020.
Napisz komentarz
Komentarze