Państwo Skrzypowie zrealizowali w ten sposób swoje marzenie o własnym biznesie, który nie jest zwykłą pracą, ale przyjemnością. Obecnie w Piekarni i Cukierni ARS pracuje ok. 100 osób.
Pieczywo wytwarzane jest wg tradycyjnej receptury, na bazie mąki z okolicznych młynów i na naturalnym zakwasie.
– Dla nas ważny jest smak i nawiązanie do tradycji. Dlatego nie ulepszamy tego, co w naturze najlepsze, a jedynie urozmaicamy jego smak, dodając do pieczywa chrupiące ziarna i zioła – mówi Anita Skrzypa, córka Renaty i Antoniego.
Piekarnia ARS wypieka chleb żytni, razowy, pszenny i mieszany, a także chleby okolicznościowe z pięknymi dekoracjami, bułki, drożdżówki, rogaliki, słone przekąski i bułki półsłodkie.
Cukiernia ARS jest producentem oraz dystrybutorem ciastek kruchych. Cukiernicy pieką też ciasta domowe (w tym na zamówienie np. na wesela czy komunie), torty na każdą okoliczność i pierniki. Wśród tych ostatnich najbardziej znany jest stary piernik Wędrowycza. To produkt, na który Cukiernia ARS ma wyłączność. Został wymyślony m.in. przez Fundację Ku Przeszłości w ramach promocji dorocznych Dni Jakuba Wędrowycza, które organizowane są w Wojsławicach. Wędrowycz jest fikcyjnym bohaterem powieści fantastycznej Andrzeja Pilipiuka, założyciela wspomnianej fundacji. Więcej o tym napiszemy w prezentacji piernika, który został zgłoszony do naszego plebiscytu jako Produkt Roku (prezentacja ukaże się w kolejnym wydaniu gazety).
Świeże pieczywo oraz ciasta z Piekarni i Cukierni ARS dostarczane są do wielu sklepów w rejonie (Tomaszów Lubelski, Zamość, Biłgoraj, Hrubieszów, Chełm, Krasnystaw). Firma rodzinna Skrzypów jest kandydatem do nagrody Perły Biznesu w kategorii Średnie Przedsiębiorstwo.
Napisz komentarz
Komentarze