Gospodarstwo Rybackie Bełżec, jednocześnie restaurację Karpiówka, reprezentowała jej właścicielka Anna Kuśmierczak-Kuceł.
W konkursie na najlepszy regionalny i lokalny produkt województwa lubelskiego pani Anna odebrała pierwszą nagrodę za karpiarza. To przysmak Gospodarstwa wykonywany na bazie mięsa z karpia. Można go kupić w słoiczkach. Doskonale smakuje m.in. na kanapce.
Laureatów tej kategorii konkursowej było w sumie jedenastu. Wśród nich znalazły się też członkinie Kola Gospodyń Wiejskich w Siemierzu za korowaj. Nagrodzono też w ten sposób Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie za Masło Extra.
Dodatkowo Gospodarstwo Rybackie Bełżec otrzymało nominację do nagrody „Perła” za karpia wędzonego, co wiąże się z tym, że w październiku pojedzie się promować na Targach w Poznaniu. Specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego otrzymały Barbara Parol oraz Anna Kusiak z KGW Wólczanki za gryczanki – hreczanyki oraz gołąbki z kaszy jaglanej.
Napisz komentarz
Komentarze