Twarożek z kaparami
Kostkę 250 dag twarogu rozdrabniam, mieszam jogurtem greckim, solą i pieprzem. Dodaję kapary odciśnięte z zalewy. Do tego podaję chleb żytni.
Śnieżanka-sałatka z Bułgarii
Świeże ogórki gruntowe kroję w drobną kostkę. Dodaję wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy z gęstym jogurtem. Formujemy z tej masy kulki, które po wierzchu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
Zapiekane pomidory - prostu z Egiptu
Pomidory (małe i podłużne) przekrajamy na pół. Układamy połówki w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 20 minut w 150-170 stopniach.
Szakszuka - z Izraela
Jajka sadzone na podduszonych pomidorach. Posypane kolendrą
Paprykarz domowy - z Węgier
Do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i cebulę. Dodajemy też jedną papryczkę chilli. Pieczemy do miękkości na ok. 150 stopniach przez 20-30 minut. Można też podsmażyć na patelni.
W tym czasie gotujemy ryż, tak jak na risotto.Upieczone warzywa blendujemy razem z puszką pomidorów. Całość mieszamy z ryżem, dodajemy chilli, solimy, przyprawiamy wędzoną papryką w proszku.
Jajka smażone w chlebie.
W prostokątnych kromkach chleba za pomocą kieliszka lub szklanki wycinamy kółeczka.Tak przygotowany chleb kładziemy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Przysmażamy z obu stron. Rozbijamy jajko na każdej kromce. Czekamy aż się podsmaży, ,obracamy delikatnie na drugą stronę by się ścięło.Wyjmujemy, posypujemy tartym serem i drobno posiekaną cebulką.
Pieczona papryka i bakłażany - z Bułgarii
Papryki przekrajamy wzdłuż. Polewamy oliwą w naczyniu żaroodpornym, solimy. Kroimy na plastry bakłażan, polewamy oliwą i też solimy. Naczynie przykrywamy lub owijamy folią. Pieczemy pół godziny w temperaturze ok. 150-170 stopni. Papryka jest mięciutka i je się ją na zimno z bułgarskim serem sirenie.
Papryka faszerowana serem.
Papryczki konserwowe, najlepiej małe, okrągłe. Ser żółty trzemy na tarce, mieszamy z majonezem, tartym czosnkiem i pieprzem. Nadziewamy tym papryczki.
Pasta z wątróbki drobiowej
Wątróbkę pieczemy. Przeciskamy przez maszynkę do mięsa albo, jeszcze lepiej, miksujemy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy odrobinę majonezu, solimy, pieprzymy.
Pasta z fasoli
Fasolę gotujemy do miękkości. Blendujemy z serem feta. Przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doskonałe do ulubionego pieczywa.
Hummus - z Egiptu
Gotujemy wcześniej namoczoną cieciorkę. Najlepiej gotować ok. godziny. Blendujemy razem z ziarnami sezamu. Dodajemy oliwę,cytrynę i czosnek. Solimy.
Batat z marchewką
Batata i marchew trzemy na tarce, wkładamy do piekarnika. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Pieczemy aż jajko się zetnie.
Napisz komentarz
Komentarze