Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 18:07
Reklama Baner reklamowy A1
Reklama

KONKURS SPOŁEM PSS ROBOTNIK ZAMOŚĆ: Śniadania i kolacje z różnych stron świata, przepisy Joanny Samulak z Zamościa

Śniadania i kolacje to moje ulubione posiłki .Lubię podróżować i próbować lokalnych dań. Czytelnikom Kroniki Tygodnia proponuję więc kilka przepisów z moich podróży - napisała pani Joanna Samulak, wysyłając swoje propozycje na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik Zamość.

Autor: freeimages.com

Twarożek z kaparami

Kostkę 250 dag twarogu rozdrabniam, mieszam jogurtem greckim, solą i pieprzem. Dodaję kapary odciśnięte z zalewy. Do tego podaję chleb żytni.

Śnieżanka-sałatka z Bułgarii

Świeże ogórki gruntowe kroję w drobną kostkę. Dodaję wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy z gęstym jogurtem. Formujemy z tej masy kulki, które po wierzchu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.

Zapiekane pomidory - prostu z Egiptu

Pomidory (małe i podłużne) przekrajamy na pół. Układamy połówki w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 20 minut w 150-170 stopniach.

Szakszuka - z Izraela

Jajka sadzone na podduszonych pomidorach. Posypane kolendrą

Paprykarz domowy - z Węgier

Do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i cebulę. Dodajemy też jedną papryczkę chilli. Pieczemy do miękkości na ok. 150 stopniach przez 20-30 minut. Można też podsmażyć na patelni.

W tym czasie gotujemy ryż, tak jak na risotto.Upieczone warzywa blendujemy razem z puszką pomidorów. Całość mieszamy z ryżem, dodajemy chilli, solimy, przyprawiamy wędzoną papryką w proszku.

Jajka smażone w chlebie.

W prostokątnych kromkach chleba za pomocą kieliszka lub szklanki wycinamy kółeczka.Tak przygotowany chleb kładziemy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Przysmażamy z obu stron. Rozbijamy jajko na każdej kromce. Czekamy aż się podsmaży, ,obracamy delikatnie na drugą stronę by się ścięło.Wyjmujemy, posypujemy tartym serem i drobno posiekaną cebulką.

Pieczona papryka i bakłażany - z Bułgarii

Papryki przekrajamy wzdłuż. Polewamy oliwą w naczyniu żaroodpornym, solimy. Kroimy na plastry bakłażan, polewamy oliwą i też solimy. Naczynie przykrywamy lub owijamy folią. Pieczemy pół godziny w temperaturze ok. 150-170 stopni. Papryka jest mięciutka i je się ją na zimno z bułgarskim serem sirenie.

Papryka faszerowana serem.

Papryczki konserwowe, najlepiej małe, okrągłe. Ser żółty trzemy na tarce, mieszamy z majonezem, tartym czosnkiem i pieprzem. Nadziewamy tym papryczki.

Pasta z wątróbki drobiowej

Wątróbkę pieczemy. Przeciskamy przez maszynkę do mięsa albo, jeszcze lepiej, miksujemy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy odrobinę majonezu, solimy, pieprzymy.

Pasta z fasoli

Fasolę gotujemy do miękkości. Blendujemy z serem feta. Przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doskonałe do ulubionego pieczywa.

Hummus - z Egiptu

Gotujemy wcześniej namoczoną cieciorkę. Najlepiej gotować ok. godziny. Blendujemy razem z ziarnami sezamu. Dodajemy oliwę,cytrynę i czosnek. Solimy.

Batat z marchewką

Batata i marchew trzemy na tarce, wkładamy do piekarnika. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Pieczemy aż jajko się zetnie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

Reklama
ReklamaBaner firmy Pierogi od AGI w dodatku Świąta
ReklamaBaner reklamowy w dodatku Święta firmy Agroradek
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kresowiakTreść komentarza: Toż to prawie jak kabaret, jak by nie patrzył to wina "pisu" a największa Kaczyńskiego bo pozwolił na zatrucie. Tyle miał władzy i pozwolił na zatrucie Huczwy no i Odry!!!!Data dodania komentarza: 23.12.2024, 16:10Źródło komentarza: Hrubieszów: Ekologiczna katastrofa umorzona po raz drugiAutor komentarza: ak47Treść komentarza: Z tym klimatem to bym nie przesadzał, zwykła knajpa, wystrój, obsługa, jedzenie i ceny bez szału.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 16:03Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: JaTreść komentarza: Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym inicjatywę uchwałodawczą posiada Burmistrz. Tak wiec radni klepneli to co przygotował / projekt uchwały / na sesję Burmistrz. Teraz płacz.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 15:55Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: etnografTreść komentarza: DomniemaneData dodania komentarza: 23.12.2024, 13:34Źródło komentarza: Hrubieszów: Ekologiczna katastrofa umorzona po raz drugiAutor komentarza: xyzTreść komentarza: Aaaaa czyli lejta dalej syf do rzek bo i tak nikt wam nic nie udowodni.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 12:06Źródło komentarza: Hrubieszów: Ekologiczna katastrofa umorzona po raz drugiAutor komentarza: PoirytowanyTreść komentarza: Wiedza środowiskowa orzekającego jest na poziomie nie powiem jakim. "Wyłowiono także gniazdujące przy brzegu rzeki martwe ptaki" - nie tylko ptaki były również ssaki, od spadku tlenu te zwierzęta padły? Biologia poziom podstawówki się kłania. "nie przeprowadzono wszystkich dostępnych czynności celem ustalenia wszelkich okoliczności zdarzenia" - to może trzeba pociągnąć do odpowiedzialności tych, którzy powinni te czynności wykonać? Póki gó.no nie zacznie niektórym płynąć z kranu, 4 liter nie ruszą, nic się nie zmieni.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 12:05Źródło komentarza: Hrubieszów: Ekologiczna katastrofa umorzona po raz drugi
Reklama