Na świątecznym stole gościły tradycyjne potrawy takiej jak: pasztet, polędwiczka w kolorowym pieprzu, rolada w omlecie, pieczony schab z sosem chrzanowym, jajka nadziewane, sałatka z kozim serem, babka wielkanocna. Nowoczesna odsłona potraw wielkanocnych to terrina drobiowa, polędwiczka w cieście francuskim, wytrawne babeczki i eklery z pastą łososiową.
Dopełnieniem stołu wielkanocnego był słodki akcent, który uwzględniał nowoczesne trendy cukiernictwa - bezy, torcik bąbelkowy i wieniec malinowy pokryty zamszem, jagodowe monoporcje w lustrzanej polewie.
- By przygotować taki stół trzeba uczniowie muszą włożyć swoją pracę. Przede wszystkim trzeba wykonać pracę teoretyczną, a później praktyczne wykonanie - mówi dyrektor ZSZiO, Adam Balicki. Wystawa potraw świątecznych to już tradycja szkoły. - Uczniowie klas gastronomicznych w naszej szkole, a więc Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technika Usług Kelnerskich oraz Kucharza, przygotowują stół świąteczny. Mogą zaprezentować potrawy te tradycyjnej ale także wskazać nowoczesne trendy - dodaje dyrektor.
Wystawę przygotowali uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych: Iwony Szeptuch, Anna Różańskiej, Anny Brodaczewskiej.
PRZEPISY
POLĘDWICZKA W KOLOROWYM PIEPRZU
Składniki:
- 1.2 kg słodka polędwiczka
- 600g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 600 g pieczarek
- 2 łyżki musztardy dijon
- 80g pieprzu kolorowego
- szczypta pieprzy mielonego.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, pieprzymy i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.
- Polędwiczkę oczyszczamy i przecinamy na pół tak żeby go nie przekroić. Każdą połówkę nacinamy również na pół. Nacięty przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem
- Rozbitą część mięsa posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy farsz z pieczarek i zwijamy w roladę.
- Roladę przekładamy do naczynia do zapiekania. Smarujemy z wierzchu musztardą i posypujemy ziarenkami pieprzu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temperatura 180 °C funkcja góra/dół i pieczemy przez 1h i 10 minut.
KRUCHE BABECZKI Z ŁOSOSIEM
Składniki:
ciasto kruche na około 35 babeczek:
- 250 g mąki (u mnie pół na pół pszenna i krupczatka)
- 2 żółtka
- 150 g margaryny
- 1 płaska łyżeczka soli
wypełnienie:
- 400 g serka naturalnego
- 100 g łososia wędzonego
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji koperek, papryka
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim foremki na babeczki. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Serek wymieszać ze zblendowanym łososiem, doprawić do smaku.. Babeczki nadziewać pastą, udekorować.
ROLADA OMLETOWA
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 30 dag sera żółtego
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- średnia cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie :
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Jajka rozbijamy, dodajemy ser i majonez.
Wszystko mieszamy i wylewamy na blachę ( o wym. 25×36 cm)wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C
Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.
Na patelni z olejem szklimy cebulę, następnie dodajemy pieczarki.
Całość podduszamy aż odparują. Pod koniec obsmażania przyprawiamy solą i pieprzem.
Pierś myjemy, osuszamy, nacinamy i rozbijamy na cienko tłuczkiem, następnie
oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pierś z kurczaka wykładamy na gorący omlet. Na piersi układamy równomiernie pieczarki i całość zwijamy jak roladę.
Pieczemy w tej samej temperaturze przez 25 minut.
PIECZONY SCHAB Z SOSEM CHRZANOWYM
Składniki:
- Schab – 1,5 kg
- Olej – 4 łyżki
- Suszona słodka papryka – 1 łyżka
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- Jajka ugotowane na twardo – 6 sztuk
- Chrzan– 3 łyżki
- Majonez– 2 łyżki
- Żelatyna – 2 łyżeczki
- Pietruszka – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Włożyć schab do rękawa foliowego i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Mięso po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie pokroić w plastry i naciąć kieszonki.
Jajka obrać i posiekać drobno, dodać łyżeczkę chrzanu oraz majonezu. Wymieszać wraz z posiekaną pietruszką, przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć pastę jajeczną do kieszonek z schabu i ułożyć na talerzu.
Powstały po pieczeniu wywar wlać do garnka, gdyby było go mało dolać 200 ml wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie zagotować i dodać 2 łyżeczki żelatyny. Zalać ułożone na półmisku kieszonki i włożyć do zestalenia do lodówki.
JAJKA NADZIEWANE AWOKADO
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki ostrego majonezu
- mały pęczek szczypiorku
- świeża bazylia
- łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jajka ugotuj na twardo
Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj majonez i rozetrzyj razem na gładką masę razem z pokrojonym w drobną kostkę lub zblendowanym miąższem z awokado. Dodaj rozdrobniony szczypior, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę), szczyptę soli i pieprzu do smaku. Całość wymieszaj.
Nakładaj porcje na połówki jajek. Na koniec udekoruj jajka bazylią.
BABKA WIELKANOCNA
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 2,5 łyżki herbaty
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać przesiane kakao, do drugiej – herbatę. Wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nakładać na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować polewą lub lukrem.
Napisz komentarz
Komentarze