Osiem Pereł powędrowało do województwa lubelskiego. Nasz region z dumą prezentowali właściciele Restauracji Karpiówka i Gospodarstwa Rybackiego w Bełżcu. Ich lokalny produkt – karpiarz otrzymał statuetkę w kategorii najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy. To wielkie wyróżnienie.
Przypomnijmy, że i nasza redakcja doceniła karpiarza. Ten przysmak z Karpiówki był nominowany w kategorii Produkt Roku 2021 w tegorocznej edycji naszego plebiscytu Perły Biznesu.
W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Perły 2022 w województwie lubelskim otrzymało w sumie osiem produktów:
1. Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca – Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik Frykasy z Kodnia Frykasy z Kodnia
2. Karpiarz z Bełżca – Anna Kuśmierczak-Kucel Gospodarstwo Rybackie Bełżec Karpiówka Bełżec
3. Czereśnie suszone bez pestek – Jolanta Chlebek Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura Vita Natura EcoSusz
4. Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach
5. Beza z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. „HESZKU”
6. Kulebiak jaglany z Perkowic – Urszula Nowicka – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej
7. Nadwiślańska zupa z suma i Gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama w Janowcu, Czarna Dama - restauracja i apartamenty
8. Szanka pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk
Napisz komentarz
Komentarze