- Chcieliśmy w pewien sposób przełamać tradycji i wprowadzić na wigilijno-świąteczny stół trochę nowości. Nowoczesności. Wszystko ze smakiem i w nawiązaniu do polskich tradycji kulinarnych - podkreśla Iwona Szeptuch, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSZiO w Biłgoraju. Obok Iwony Szeptuch, pieczę nad przygotowaniem świątecznego stołu trzymały nauczycielki przedmiotów zawodowych Anna Brodawczewska i Anna Różańska.
Zaprezentowana została kapusta z ciecierzycą, żurawiną, rodzynkami i grzybami, terrina rybna, dorsz pieczony w migdałach, ryba pieczona z warzywnymi wstążkami, makowiec z jabłkiem i rodzynkami, monoporcje w polewie lustrzanej, śledzie w sosie chrzanowym, z daktylami oraz sałatka śledziowa z pomarańczami; choinka w zamszu, rolada omletowa z łososiem i szpinakiem, rolada z ryb oraz orzeszki pieczone z kremem z orzechów laskowych.
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz ozdób świątecznych, dochód na paczki dla dzieci z Caritas.
W szkole gościli uczniowie klas pierwszych Szkoły Podstawowej Nr 1 w Biłgoraju oraz przedszkolaki z Samorządowego Przedszkola Nr 2. Mali goście obejrzeli wystawę potraw wigilijnych oraz mieli okazję odbyć krótką wycieczkę po szkole. Dyrektor szkoły oprowadził ich po pracowniach: fryzjerskiej, reklamy, konstrukcji odzieży oraz mechanicznej.
Napisz komentarz
Komentarze