W werbkowickim zakładzie już 2 września symbolicznie rozpalono piec wapienny, a dzień później przy krzyżu obok Cukrowni Krasnystaw odbyła się msza święta polowa w intencji pomyślnej i bezpiecznej kampanii.
W wydarzeniu w Werbkowicach uczestniczyli: prezes zarządu Krajowej KGS S.A. Marek Zagórski, dyrektor cukrowni Maryla Symczuk razem z załogą oraz zaproszeni goście, m.in.: ks. Stanisław Kupczak, wójt gminy Werbkowice Agnieszka Skubis-Rafalska oraz dyrektor Departamentu Surowcowego KGS Artur Majewski.
Werbkowice wyprodukują więcej
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. skupia 7 cukrowni. Jako pierwsza krojenie surowca rozpoczęła Cukrownia Werbkowice (7 września). W dalszej kolejności przerób buraka zaczęły cukrownie: Kruszwica (8 września), Malbork (9 września), Kluczewo i Nakło (12 września). Na 14 września zaplanowano natomiast rozpoczęcie krojenia surowca w Dobrzelinie i Krasnymstawie. Po ostatniej kampanii buraczanej Krajowa Grupa Spożywcza wyprodukowała ponad 917 tys. ton cukru. Ten wynik ma być poprawiony.
- TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Hrubieszów: „Bajkowa przystań” prowadzona z „Fantazją” przez prezesa „Sperare”
– Krajowa Grupa Spożywcza S.A. w kampanii 2023/24 planuje wyprodukować ponad 1 mln ton cukru – informuje Biuro Komunikacji Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
W rozpoczętej właśnie kampanii Cukrownia Werbkowice zamierza skupić ponad 1,1 mln ton buraków od 2,2 tys. plantatorów i planuje wyprodukować około 163 tys. ton cukru (w ostatniej kampanii wyprodukowała ponad 124,5 tys. ton).
Na terenach kontraktacyjnych całej KGS plony buraków w ciągu ostatnich trzech lat kształtowały się na poziomie od 57 t/ha do 63 t/ha. – Średnia polaryzacja (poziom zawartości cukru – przyp. red.) w ostatnich trzech latach kształtowała się na poziomie 15,1–16,7 proc. – przekazuje Biuro Komunikacji Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
– W tym roku szacowany średni plon buraków cukrowych na terenie kontraktacyjnym Cukrowni Werbkowice powinien wynieść około 61 ton z hektara – informował w czerwcu Szymon Smajdor, zastępca dyrektora Departamentu Marketingu Krajowej Grupy Spożywczej.
Rok temu plany werbkowickiej cukrowni zakładały skup ok. 820 tys. ton od ok. 2 tys. rolników. Jak przedstawiały się te liczby na przestrzeni lat? W 2019 roku Cukrownia Werbkowice zakontraktowała surowiec od ok. 2900 plantatorów i skupiła ok. 920 tys. ton buraków, w 2020 r. było to już 890 tys. ton od 2600 rolników, a w 2021 r. 800 tys. ton od 2200 plantatorów.
Ile zarobią rolnicy?
Na jakie zarobki mogą liczyć plantatorzy? Stawki zostały ustalone 24 sierpnia podczas posiedzenia negocjacyjnego. Tego dnia Rada Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Krajowej Grupie Spożywczej S.A. uzgodniła z Zarządem Spółki zmiany warunków zakupu buraków cukrowych w roku gospodarczym 2023/2024.
– Plantatorzy, dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w 2023 roku, otrzymają zapłatę za buraki kontraktowane o zawartości cukru 16 proc. w kwocie netto nie mniejszej niż 46,5 euro za 1 tonę. Na tę kwotę składa się cena podstawowa 45 €/t i świadczenie gwarantowane w kwocie 1,5 €/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru). Ponadto zostały podwyższone stawki za dostawę wczesną buraków, podwyższona została premia za tonę czystych okrytych buraków cukrowych do poziomu 6 zł netto/t oraz wprowadzono deputat cukru dla plantatorów w wysokości 20 kg – informuje Krajowa Grupa Spożywcza.
Napisz komentarz
Komentarze