W zakończonej kampanii 2024/2025 cukrownie należące do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. wyprodukowały łącznie ponad 1,15 mln ton cukru. Wynik osiągnięty przez 7 cukrowni należących do tej grupy okazał się lepszy niż w zeszłorocznej kampanii, podczas której Krajowa Grupa Spożywcza po raz pierwszy w historii przekroczyła poziom produkcji ponad miliona ton cukru.

– Pobicie własnego rekordu produkcyjnego było możliwe dzięki zaangażowaniu plantatorów i pracowników naszej spółki oraz systematycznej realizacji inwestycji i zadań remontowych w poszczególnych cukrowniach – komentuje prezes zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Marek Zagórski. – Zbiór buraków i ich odbiór przebiegał w optymalnych warunkach pogodowych, co pozwoliło na sprawne przeprowadzenie kampanii – tłumaczy prezes Zagórski.
Kampania dłuższa w kraju, w Werbkowicach krócej
Zakończona kampania cukrownicza 2024/2025 trwała średnio 122 dni. Była dłuższa o 4 dni w porównaniu do poprzedniego roku. Cukrownie spółki KGS współpracowały w sumie z ponad 13,3 tys. plantatorów. Skupiły od nich w sumie i przerobiły ponad 7,9 mln ton buraków cukrowych. Średni plon zebranych z pola buraków cukrowych wyniósł ponad 63,5 tony z hektara. Był wyższy o 1,6 tony niż odnotowano w ubiegłym roku.
PRZECZYTAJ TEŻ: Werbkowice: Audi roztrzaskało się na wojskowym starze. Zginął DJ Yogas z discopolowego zespołu Malibu [ZDJĘCIA]
Plony buraków były zróżnicowane w zależności od regionu: od blisko 60 ton z hektara w rejonie Cukrowni Werbkowice do ponad 72 ton z hektara w okolicach Malborka. Średnia polaryzacja skupowa (zawartość cukru w burakach) wyniosła 16,6 proc. Najwyższą miały buraki dostarczone przez plantatorów do Cukrowni Kluczewo – 17,2 proc. Średnia polaryzacja cukru w burakach dostarczonych do przerobu w Cukrowni Werbkowice wyniosła 16 proc.
W tym roku kampania cukrownicza w Krajowej Grupie Spożywczej ruszyła nieco wcześniej niż w poprzednich latach. Spośród siedmiu cukrowni należących do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. zakłady w Werbkowicach i Krasnymstawie najpóźniej rozpoczęły skup i krojenie buraków. Skup surowca najwcześniej rozpoczął się (26 sierpnia ubiegłego roku) w cukrowniach w Kluczewie i Nakle. 30 sierpnia przystąpiły do niego cukrownie w Dobrzelinie, Kruszwicy i Malborku, a 2 września w Krasnymstawie oraz dzień później, 3 września, w Cukrowni w Werbkowicach.
PRZECZYTAJ: Hrubieszów: Samorządowcy liczą na miliony od Szwajcarów. Jeśli je dostaną, zrealizują te zadania
Krojenie surowca, wieńczące tegoroczną kampanię, najdłużej trwało w Dobrzelinie i Kruszwicy – zakończyło się tam 9 stycznia. Cukrownia w Werbkowicach zakończyła kampanię już 22 grudnia ubiegłego roku.
„Kampania udana, mimo warunków pogodowych”
– W trakcie ostatniej kampanii werbkowicka cukrownia współpracowała z 2 192 plantatorami – poinformowała nas Kalina Brzozowska, starszy specjalista ds. PR w Biurze Komunikacji w Krajowej Grupie Spożywczej.
– Średnie plony buraków uzyskane przez rolników w tym sezonie wyniosły 59,6 t/ha, a średnia polaryzacja cukru w burakach osiągnęła poziom 16 proc. Cukrownia Werbkowice skupiła łącznie 1,14 mln ton buraków cukrowych, z czego wyprodukowała ponad 158,6 tys. ton cukru. Kampanię cukrowniczą w Werbkowicach, mimo zmiennych warunków pogodowych, uznaje się za udaną, a plony i poziom polaryzacji buraków potwierdzają dobrą jakość surowca, z którego wyprodukowano cukier o wysokich parametrach – ocenia Kalina Brzozowska, starszy specjalista ds. PR w Biurze Komunikacji w spółce Krajowa Grupa Spożywcza S.A. w Toruniu.
Napisz komentarz
Komentarze