Spotkanie odbyło się dzień później 31 stycznia.
O tym jak powstały rogaliki opowiedziała seniorom Ewelina Galant-Woźniak.
– Autorem croissanta jest Polak Jerzy Franciszek Kulczycki. Był on właścicielem kawiarni w Austrii i namówił pracownika pobliskiej piekarni, żeby zaczął wypiekać pieczywo w kształcie półksiężyca. Rogaliki z ciasta drożdżowego miały upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami, które miało miejsce w 1683 r. Rogalik do Francji dotarł dopiero 100 lat później dzięki Marii Antoninie. I we Francji właśnie – w połowie XIX wieku – powstał pierwszy znany przepis na croissanta. Jego twórcą był August Zang, austriacki właściciel piekarni w Paryżu – usłyszeli seniorzy.
Spotkanie w klubie seniora było oczywiście okazją do degustacji przygotowanych rogalików.
PRZECZYTAJ TEŻ: Pora na emeryturę. Z KP PSP Tomaszów Lubelski pożegnało się dwóch strażaków [ZDJĘCIA]
Napisz komentarz
Komentarze