pęczek botwiny z młodymi buraczkami
1 ogórek szklarniowy
pęczek rzodkiewek (ok 10 szt)
3-4 jajka ugotowane na twardo
500 ml jogurtu naturalnego
500 ml kefiru
1-2 ząbki czosnku
łyżka siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz
1. Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
2. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tartce, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior posiekać. Do wysokiego naczynia wlać kefir i jogurt, wymieszać. Dodać cukier, pokrojony szczypior, rzodkiewki i ogórka oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z siekanym koperkiem. Chłodzić w lodówce parę godzin. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Napisz komentarz
Komentarze